Motion till riksdagen
2003/04:MJ375
av Nina Lundström (fp)

Innehållsdeklarationer på livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om innehållsdeklarationer på livsmedel samt sammansatta ingredienser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av gränsöverskridande samarbete på livsmedelsområdet inom EU för att stärka konsumenternas tillgång till säker mat.

Motivering

Det är viktigt för alla konsumenter att få korrekt information om innehållet i det man äter. Inte minst för födoämnesallergiker. Det gäller att innehållsdeklarationen för maten stämmer och att ingen annan ingrediens råkat hamna i produkten av misstag. Det behövs även regelbundna analyser av innehållet i livsmedel. Säker mat minskar risken för konsekvenser som leder till sjukskrivningar eller ännu allvarligare följder. I slutändan ska man inte förglömma att det preventiva arbetet i sig lönar sig genom färre sjukskrivningar, men framför allt genom att bespara människor onödiga vårdtillfällen.

Den svenska livsmedelslagstiftningen är i princip reglerad på EU-nivå och därmed gemensam för hela EU. Sverige kan inte reglera livsmedelshanteringen på egen hand utan gör det i samarbete med andra medlemsstater. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1993:19) om märkning och presentation av livsmedel, får inte märkningen av livsmedel vilseleda konsumenten. Märkningsuppgifterna ska också vara lätta att förstå, väl synliga, klart läsbara och beständiga. Vissa av märkningsuppgifterna ska anges i samma synfält.

I ingrediensförteckningen ska i princip alla ingredienser som har använts för tillverkningen av livsmedlet redovisas. Ingredienserna deklareras i fallande ordning efter vikt.

Det finns ett fåtal undantag från märkningsregler avseende tillsatser. I vissa fall kan en s.k. sammansatt ingrediens som i sin tur består av flera andra ingredienser, t.ex. margarin, ingå i ett bröd. I så fall räcker det att bara skriva margarin på brödförpackningen. Den överkänslige får då ingen fullständig information om ingredienserna i margarinet, t.ex. mjölkpulver eller soja. Personen måste därför se upp med livsmedel som innehåller vissa sammansatta ingredienser där full deklaration inte krävs på slutprodukten. Detta gäller specifikt även för ingrediensen ”vegetabiliskt fett”. Sammansatta ingredienser som man på förhand kan utpeka som riskingredienser borde deklareras tydligare. Det behövs mer av gränsöverskridande samarbete genom internationella arbetsgrupper och samarbeten på livsmedelsområdet, till exempel inom EU, för att stärka konsumenternas, och specifikt födoämnesallergikernas, situation.

Stockholm den 6 oktober 2003

Nina Lundström (fp)