Motion till riksdagen
2003/04:MJ364
av Mikaela Valtersson (mp)

Ingrediensmärkning av socker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tydligare ingrediensmärkning av socker.

Motivering

Allt fler barn blir överviktiga. Det beror både på att vi i dagens samhälle rör oss för lite och på att vi äter fel.

I dagens samhälle äter 80–90 procent av befolkningen onyttigt alltför ofta. För mycket fett och mycket läsk, snabba kalorier, oregelbunden måltidsordning är omvärldsfaktorer som utlöser fetma. Att skolorna serverar barn väl tillagad och näringsrik mat samt i trevlig miljö har stor betydelse för barns nuvarande och framtida hälsa.

Felaktig kost kan orsaka både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Faror finns också med för lite fibrer, för mycket fett, socker och salt, t ex. Men dåliga matvanor kan även leda till psykiska problem genom brist på olika ämnen. Det finns också rön som pekar på att för låga halter av essentiella fettsyror kan ha samband med hyperaktivitet, liksom överintaget av socker hos barn.

Det har på senare tid alltmer uppmärksammats hur intag av socker kan leda till övervikt och ohälsa. Vi äter mer socker nu än tidigare för att sockret är dolt i maten. Svensken äter socker motsvarande 35–40 sockerbitar per dag. Rekommenderat intag motsvarar 16 sockerbitar, d.v.s. 10 procent av kroppens näringsintag bör komma från socker. Socker finns inte bara i godis utan också i fruktyoghurt, ketchup och frukostflingor samt inte minst i läsk. En hög läskkonsumtion har i flera undersökningar visat sig vara förknippat med övervikt. Detta kan förklaras av att socker i flytande form inte ger samma mättnadskänsla som kolhydrater i fast form. Konsumentverkets test av frukostflingor i Råd och Rön visar att åtta av nio sorter som är speciellt avsedda för barn innehåller för mycket socker. Ungefär 50 procent av barnens dagliga sockerbehov tillgodoses med en tallrik honungspuffar.

Idag är det svårt som konsument att lokalisera det vanliga sockret, eftersom producenten inte har något krav på sig att uppge exakt sockerhalt, bara att ange ingredienserna i fallande skala. Det är den enda vägledningen för konsumenten. Detta är otillräcklig information anser vi, med tanke på de hälsokonsekvenser som kan uppstå med ett för stort sockerintag. Livsmedelsindustrin bör därför få i uppdrag att snarast ändra sin ingrediensmärkning så att det tydligt framgår vilken sockerhalt produkten innehåller.

Stockholm den 5 oktober 2003

Mikaela Valtersson (mp)