Motion till riksdagen
2003/04:MJ328
av Marita Aronson (fp)

Avståndsmärkning på livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av avståndsmärkning för livsmedel.

Motivering

Genom våra val av mat och vårt sätt att tillaga den påverkar vi vår hälsa på ett mycket påtagligt sätt. Det är egentligen en självklarhet som ständigt är föremål för debatt och informationskampanjer. Det är kanske inte lika självklart att den enskilda faktor i livsmedelskedjan som mest påverkar miljön, är de val av livsmedel vi gör som konsumenter. Potentialen för miljövinster är enorm.

Livsmedelskedjans totala energianvändning beräknas till omkring 38 Twh. Av denna utgör ca 7 Twh transportarbete, ungefär motsvarande energiproduktionen från ett normalstort kärnkraftverk. 20 % av alla transporter på svenska vägar utgörs av livsmedelstransporter. Totalt står transporter för 15–20 % av livsmedelskedjans energianvändning, men för betydligt större andel av koldioxid- och kväveoxidutsläppen.

Alla torde vara medvetna om den miljöpåverkan och olycksrisk denna oftast landsvägsburna trafik innebär. En förändrad ägandestruktur i förädlingsindustrin har lett till fler och längre transporter. Våra livsmedelsval har blivit alltmer globala, vilket kraftigt har ökat andelen importerade livsmedel med ökade transporter som följd. I dag äter vi nästan all form av mat året runt, vilket har ökat andelen importerad mat. Till den mest energikrävande maten hör exotiska frukter, vilka distribueras med flyg. Enligt systemekologen Folke Gunther har vår genomsnittliga svenska frukost rest 3.160 (tretusenetthundrasextio) mil.

För att ge den miljömedvetne livsmedelskunden möjlighet att välja närproducerade livsmedel, bör en lagstadgad avståndsmärkning införas på samtliga livsmedel. Eventuella problem med livsmedlens ibland differentierade produktions- och förädlingsställen torde gå att lösa. Ett möjligt mål för införande av avståndsmärkning för livsmedel kan vara att ett ekonomiskt rättvisare konkurrensförhållande uppnås mellan långväga, massproducerade livsmedel med stor miljöskuld och närproducerade sådana med låg miljöbelastning. En acceptans för ett större miljö- och därmed kostnadsansvar i transportnäringen torde kunna uppstå.

Stockholm den 5 oktober 2003

Marita Aronson (fp)