Motion till riksdagen
2003/04:MJ322
av Christer Skoog m.fl. (s)

Svenskt fiske


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta förvaltningsområden som ett led i arbetet att trygga ett livskraftigt svenskt fiske.

Motivering

Vi är väl medvetna om problemet med de minskande bestånden av viktiga fiskarter både i Östersjön och Västerhavet. Det behövs ett brett perspektiv för att värna och utveckla den svenska fiskenäringen. En utgångspunkt i Sveriges fiskepolitik måste vara att eftersom vi är medlemmar i EU är det EU:s fiskeripolitik som gäller. Och här liksom i andra miljöfrågor är samarbete mellan berörda länder helt avgörande. Det gäller inte minst för att trygga fiskbestånden i Östersjön.

Svenska fiskare måste ha samma villkor som övriga Östersjöstaters. Länderna runt Östersjön måste ta ett gemensamt ansvar för den resurs som fisken utgör.

Det hindrar naturligtvis inte att Sverige tar ett eget ansvar och vidtar åtgärder som enskilt land. Vi ska här peka på en åtgärd som vi anser skulle få positiva effekter, nämligen att den svenska kusten delas in i ett antal förvaltningsområden som knyts ihop i ett nationellt råd. Utifrån en prövning av fiskets effekter och de lokala ekosystemens tålighet ska man föreslå åtgärder bland annat vad gäller förändringar av fisket och utformningen av redskap.

Sveriges fiskepolitik måste ännu tydligare än idag präglas av ett helhetsperspektiv på ekosystemet och ta hänsyn till de miljömål som riksdagen har lagt fast. Det är nödvändigt för att långsiktigt trygga ett livskraftigt svenskt fiske och skapa framtidstro hos yrkesfiskarna.

Vi ska självfallet ha en självständig forskning om fisket och om förutsättningarna för ett långsiktigt hållbart fiske. Men det är vår bestämda uppfattning att en förutsättning för att målet om ett långsiktigt hållbart fiske ska kunna uppnås måste alla berörda parters kunskaper tas till vara. Det gäller naturligtvis inte minst yrkesfiskarnas kunskaper.

Det är olyckligt om vi bygger upp en mur mellan forskare och yrkesfiskare. Det är en falsk motsättning. Ambitionen måste i stället vara att få till stånd ett konstruktivt samarbete mellan de båda grupperna där bådas kunskaper och erfarenheter tas till vara.

Det synsättet måste prägla det fortsatta arbetet för ett långsiktigt hållbart fiske i vårt land.

Att utveckla fisket handlar inte bara om dem som arbetar med att fiska. Det handlar också om beredningsindustrin och ett ökat förädlingsvärde, om transportsektorn och varvsindustrin och, inte minst, om turismen och en levande kust- och skärgårdsmiljö. En förutsättning för att klara det sistnämnda målet är att kustfisket ges goda förutsättningar att utvecklas.

Vi är övertygade om att fisket har goda utvecklingsmöjligheter. Det finns ett ökat intresse för det lokalt producerade och att man tar till vara och utvecklar det man är bra på i en kommun eller i en region. I det sammanhanget är fisket en viktig näring.

Stockholm den 2 oktober 2003

Christer Skoog (s)

Jan Björkman (s)

Kerstin Andersson (s)