Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett totalt förbud för hållande av exotiska djur.
Den svenska djurskyddslagen tillhör världens mest stränga på området. Lagen stadgar bland annat att djur endast får hållas i fångenskap ifall de hålls och sköts på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt och så att det främjar deras hälsa.
På pappret är den svenska djurskyddslagen mycket bra, men när man granskar verkligheten för många av de djur som hålls i fångenskap i Sverige så verkar det som om lagens paragrafer just fastnat på pappret och inte nått djuren.
Jag avser att i den här motionen stanna vid verkligheten för vissa sällskapsdjur, burfåglarna och de övriga exotiska djuren.
Enligt de detaljregler som meddelats av Jordbruksverket får en normalstor undulat hållas i en bur som är 70 cm lång och 60 cm hög. Undulaten är en fågel som i det vilda lever i flockar bestående av cirka 20–60 individer som stryker omkring över stora områden.
En undulat blir upp till 15 år gammal, men vanligare är att de i fångenskap endast blir 4–6 år gamla. Tyvärr. För att en undulat ska trivas så måste den nämligen leva med artfränder och ges rikligt med motion. Att en undulat ska få utlopp för sina biologiska behov i en bur med de mått som Jordbruksverket föreskriver, anser jag vara helt orimligt. Istället verkar det som om fåglarnas behov av rörelse och utrymme har fått stå tillbaka för intresset att upprätthålla handeln med exotiska fåglar. Det skall inte vara tillåtet att hålla flockdjur i isoleringsceller. Det strider mot lagens krav på att de ska kunna bete sig naturligt.
Djurskyddslagens krav på att djur i fångenskap ska ges möjlighet att bete sig naturligt gäller även för djuren under den tid då de vistas i zoobutiker. Många zoobutiker har idag inredda djurrum där olika arter hålls tätt intill varandra. Ett stort antal burfåglar får dela på en minimal yta i en dessutom ofta mycket torftig burmiljö. Även här verkar det som om djurskyddslagens bestämmelser fått stå tillbaka för intresset att sälja djur.
Sedan Sverige blev medlem i EU så har våra gränser öppnats på ett sätt som innebär att ett stort antal exotiska djur tas in i Sverige. När de vuxit sig allt för stora så händer det allt för ofta att de dumpas ute i naturen eller att man vänder sig till djurparkerna och ber att de ska ta hand om dem. Deras möjligheter är naturligtvis dock mycket begränsade, och ofta slår de larm om att de inte kan ta hand om ytterligare djur.
Att hålla exotiska djur som sällskapsdjur är mycket tvivelaktigt, dels beroende på att det handlar om djur som kräver särskilda livsbetingelser, dels med tanke på de problem som uppenbarar sig då djur vuxit sig för stora för att kunna hanteras på ett bra sätt i ett vanligt hem eller då vissa djurägare inte längre vill kännas vid sina djur. Enligt min uppfattning bör handeln med exotiska djur kartläggas, det bör tas fram en inventering av vilka exotiska arter som hålls i fångenskap i Sverige och artkaraktäristika för dessa måste utarbetas. Vidare så måste åtgärder identifieras som kan leda till att djur inte dumpas på det sätt som sker idag. Eventuellt måste ett totalt förbud för hållande av exotiska djur som sällskapsdjur införas alternativt ett förbud för vissa arter.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Leif Björnlod (mp) |