Motion till riksdagen
2003/04:MJ315
av Sven Gunnar Persson (kd)

Nedsatta avgifter för miljöcertifierade företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regelverket får ses över så att eventuella hinder för kommuner och länsstyrelser att sänka de årliga prövnings- och tillsynsavgifterna för miljöcertifierade företag kan undanröjas.

Motivering

Svenska företag har kommit långt när det gäller att ta in miljöhänsyn i sin verksamhet. Nutek har låtit intervjua 14 000 småföretag och medelstora företag om deras miljöarbete. (Miljöarbete i småföretag – en ren vinst? Nutek 2002). Studien visar att företagen har ett genuint miljöengagemang. Den viktigaste drivkraften för företagens miljöarbete är enligt Nutekstudien deras eget personliga engagemang. Därefter anger företagen ”Minskad resursåtgång” (34 %), ”möta konsumentkrav” (34 %) och ”konkurrensskäl” (28 %). ”Tvingande lagstiftning” (25 %) kommer först på femte plats.

Undersökningen visar tydligt att företagens miljöarbete är marknadsdrivet. Svenska företag har kommit mycket långt i arbetet med att miljöcertifiera sina verksamheter. Regeringen konstaterar i budgetpropositionen att antalet miljöcertifieringar enligt ISO 14 001 ökat med 30 procent under året. Nu finns 2 675 certifierade verksamheter. Detta är mycket glädjande. Det finns inte något annat land i världen där miljöcertifieringen har fått så kraftigt genomslag. Sverige är det land som har i särklass flest miljöcertifierade verksamheter i förhållande till BNP.

Sverige är ett litet land vars företag är beroende av utrikeshandel. Dessa företag är ofta mycket omvärldsorienterade och är bra på att snabbt fånga upp nya signaler från marknad och opinion, vilket innebär att de snabbt svarar på nya krav inom dessa områden.

Miljöcertifieringen innebär att företagen arbetar med miljöfrågorna på ett strukturerat sätt och att all personal utbildas i miljöfrågorna. För många företag innebär certifieringen både kostnadsbesparingar och kostnader. Bespar­ingar uppkommer när man minskar sitt spill och använder energi och andra råvaror mer effektivt. Kostnader uppkommer när företaget bygger upp nya system, investerar i ny teknik och utbildar personal.

För att premiera företag som är miljöcertifierade har vissa kommuner,
exempelvis Sandviken, sänkt den kommunala tillsynsavgiften för de företag som är miljöcertifierade. Detta har uppskattats av företagen och har skapat ekonomiska incitament för företagen att certifiera sin verksamhet. Nu har Miljööverdomstolen i två domar (M2426-01 och M8798-00) prövat frågan om myndigheterna – i de här fallen länsstyrelser – har rätt att sänka de årliga prövnings- och tillsynsavgifterna. Domarna innebär att myndigheternas kostnader ska täckas av dessa avgifter och att nedsatt avgift endast får tas ut om det individuella tillsynsbehovet ”väsentligt avviker” från det som är normalt i branschen. Dessa domar kommer sannolikt att åberopas för att inte sänka tillsynsavgifterna för miljöcertifierade verksamheter. Det är olyckligt, eftersom det i praktiken undanröjer det enda politiska incitamentet som idag finns för att premiera miljöledningssystem.

Det är enligt min mening angeläget att kommuner och länsstyrelser inte är förhindrade att sätta ned avgiften för att premiera miljöcertifierade företag. Regeringen bör se över regelverket och återkomma till riksdagen med förslag som undanröjer eventuella hinder.

Stockholm den 3 oktober 2003

Sven Gunnar Persson (kd)