Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en modernisering av strandskyddsbestämmelserna.
Människan har genom historien samlats kring och bosatt sig invid vatten. Nästan alla landets större orter är belägna vid hav, sjöar, älvar eller andra vattendrag. På vissa håll, särskilt i tätare befolkade delar av landet, finns därför behov av ett strandskydd för att kunna reglera byggande nära vatten och trygga alla människors tillgänglighet till strandnära områden.
Detta är en bra och nödvändig lagstiftning som dessutom uppfyller syftet att skydda de biotoper som utgör viktiga livsmiljöer för växter och djur. Ett problem är att samma regler om strandskydd gäller såväl för den tätbefolkade Mälardalen som för glesbygden i skogslänen eller i andra delar av Sverige.
Vi anser att den utformning som det generella strandskyddet har är föråldrad. Nuvarande lag ger inte tillräckliga möjligheter att göra rimliga avvägningar mellan intresset att bevara och behovet av att skapa utveckling. Framför allt gör lagen inte skillnad på högexploaterade områden och områden som är glesbefolkade och där antalet sjöar och strandkilometer kan mäta sig med antalet invånare.
Befolkningsutvecklingen i skogslänen är ett stort problem. Det är angeläget att vända trenden genom att bland annat ge bättre förutsättningar för användning av de resurser som finns. Om det skall bli möjligt måste användningen av alla resurser prövas. Strandnära boende kan då vara en tillgång. Det kan locka till kvarboende men också innebära att det blir attraktivt för personer att flytta ut till skogslänen. Eftersom den resursen idag inte kan användas utan restriktioner menar vi att en lagändring bör göras så att kommunerna i glesbygden ges ökade möjligheter att i sin fysiska planering även till viss del kunna tillgodogöra sig områden som nu omfattas av strandskyddsbestämmelserna.
Naturvårdsverket har lagt ett förslag till förändringar i strandskyddsbestämmelserna. Förslaget innebär att bestämmelserna kan komma att bli ännu krångligare att tillämpa än de är idag och att möjligheterna att få dispens försämras. Vår uppfattning är att förslaget inte tillgodoser våra synpunkter på behovet av en mera flexibel hantering av strandskyddsbestämmelserna. I den fortsatta beredningen av ärendet bör därför övervägas att i lagstiftningen införa bestämmelser som möjliggör att tillämpningen kan ta större hänsyn till geografi, befolkningstäthet och utveckling.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Per Erik Granström (s) |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
Kurt Kvarnström (s) |
Anneli Särnblad Stoors (s) |