Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa generell skyddsjakt på grågås.
Grågässens antal har ökat kraftigt och orsakar för enskilda lantbrukare stor skada. I Skaraborg är det särskilt området runt Hornborgasjön som är utsatt. Gässen har runt sjön ökat så kraftigt att vassen i sjön starkt har minskat. Vassens minskning har i sin tur inneburit att antalet häckande fågelarter runt sjön har minskat. Även områdena runt Vänern och sjön Östen har problem med för många grågäss.
I dialog mellan länsstyrelsen, LRF och Jägarförbundet har markägarna under de senaste åren ansökt om skyddsjakt på kanadagås och grågås så att markägarna kunnat vidtaga åtgärder, utöver skrämselutrustning, som givit effekt. Numera så behöver man inte ansöka om skyddsjakt på kanadagås då det finns ett generellt tillstånd. Denna ändring har inneburit administrativa lättnader och möjligheter till ett snabbare agerande då behov förelegat.
Vid ett möte mellan markägare och ovan nämnda aktörer diskuterades lämpliga åtgärder för att minska gässens antal. Efter ansökan om skyddsjakt på grågås och erhållande av detta tillstånd, har cirka 250 grågäss skjutits under skyddsjaktstiden. Det har upplevts som positivt med skyddsjakt men eftersom nu grågässens antal blivit så stort borde det vara läge att utvidga skyddsjaktsmöjligheterna. Jag anser att tiden nu är mogen för en allmän skyddsjakt liknande den som finns för kanadagås. Grågåsen som är en svensk art har ökat i antal så dramatiskt att det nu måste vara lämpligt med en generell skyddsjakt på grågås.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Birgitta Carlsson (c) |