Motion till riksdagen
2003/04:MJ269
av Inger René och Kent Olsson (m)

Svensk fiskepolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svensk fiskepolitik.

Motivering

Fiskeriverket har ensidigt fattat en rad beslut som kommer att få långtgående konsekvenser för det småskaliga och kustnära fisket i Sverige. Bland annat har man beslutat att flytta ut trålfiskegränserna och förbjuda fiske efter havskräfta inom de s.k. inflyttningsområdena, vilket innebär att ett betydande antal av de småskaliga kustfiskarna i ett slag kommer att mista sin försörjning med de konsekvenser detta kommer att få för många fiskesamhällen efter kusten. Avsikten är att huvudparten av det nya regelverket skall börja gälla från årsskiftet. Även det kustnära sill- och skarpsillfisket drabbas.

Besluten slår också hårt mot fiskberedningsindustrin som arbetar med svenskfångad råvara.

Besluten har tillkommit utan någon dialog med yrkesfiskarna, vare sig lokalt, regionalt eller på central nivå, trots att man från yrkesfiskarna sedan lång tid tillbaka eftersträvat ett sådant samarbete, där varje del av kusten skulle kunna bli föremål för en särskild miljöprövning. I stället sändes färdiga förslag ut i ett remissförfarande, där olika parter fick tillfälle att yttra sig. De synpunkter som härefter framfördes från yrkesfisket vann dock ringa gehör.

För att åstadkomma en bra och effektiv förvaltning av fiskbestånden och yrkesfisket är det nödvändigt att detta sker i samarbete med alla berörda parter, i första hand förvaltning, forskning och utövarna av det praktiska fisket. Yrkesfiskarna har av naturliga skäl mycket stora kunskaper om fiske, bottenförhållanden, fiskbestånd etc., kunskaper som dessutom bygger på generationers erfarenheter, och har därför mycket att bidra med när det gäller att ta fram underlag för beslut som rör fiskets förvaltning.

Det är också nödvändigt att, i de delar som rör gemensamma resurser och fiskevatten, samråda med grannländerna, som bedriver sitt fiske på i stort sett samma villkor som det svenska. Det har inte skett i det nu aktuella fallet.

Ett exempel på ett väl fungerande samarbete när det gäller fiskeriförvaltning är det s.k. Koster-Väderö-projektet för några år sedan, där en arbetsgrupp med deltagande från yrkesfisket, lokalt och centralt, länsstyrelse, berörda kommuner, fiskeriverk, forskning m.fl. gemensamt utarbetade regler för hur trålfisket efter räka skall bedrivas i Koster-Väderöfjorden, vilka områden som helt skall skyddas från fiske, regler för begränsningar av redskapens storlek etc.

En liknande miljöprovning måste kunna ske av olika områden längs hela den svenska kusten där berörda intressenter kan delta och bidra med sina speciella kunskaper.

Härigenom kan man, förutom att åstadkomma en bra och effektiv fiskeriförvaltning, också undvika allvarliga och uppslitande konflikter mellan näring och myndigheter, vilka t.ex. resulterat i att yrkesfiskarna tills vidare avbrutit samarbetet med fiskeriforskningen när det gäller t.ex. praktiska redskapsförsök.

Stockholm den 2 oktober 2003

Inger René (m)

Kent Olsson (m)