Riksdagen beslutar avskaffa den statliga jaktkortsavgiften för ungdomar mellan 15 och 18 år som utövar uppsiktsjakt.
Jägarorganisationerna och skogsnäringen har problem med hög medelålder bland jägarna, vilket på några års sikt kan innebära problem med förvaltningen av den svenska älgstammen. Samtidigt står jägarkåren inför problemet att det är svårt att få yngre att börja jaga. En starkt bidragande orsak till detta är givetvis höga kostnader för att skaffa egen jaktutrustning och jaktmarker.
När man väl är etablerad som jägare och fått insikt i jakten och naturens fördelar är det många som håller jakten och naturupplevelserna runt denna mycket högt. Problemet är att det är svårt att få yngre att ens pröva på detta fritidsintresse. Därför försöker jaktlag, organisationer och skogsbolag m.fl. att på olika sätt ge sitt stöd för att ungdomar skall få möjligheten att prova på jakt.
Ungdomar mellan 15 och 18 år får inte utöva jakt med klass 1-vapen på egen hand, utan det skall ske under så kallad uppsiktsjakt. Ordet uppsiktsjakt innebär att någon vuxen tar ansvar för jakten och för ungdomen som får följa med på jakten. Den ansvarige måste finnas i omedelbar närhet och kunna ingripa om allt inte görs enligt de jaktregler som alla jägare skall känna till.
När vi i dag ser det breda engagemang för att få nya och yngre personer att börja jaga är det en direkt felaktig signal att staten skall ta ut en kostnad för jaktkort från ungdomar mellan 15 och 18 år när de är med en erfaren jägare och bedriver uppsiktsjakt.
Uppsiktsjakt med dagens system där såväl den unge oerfarne som den som har ansvaret skall ha ett statligt jaktkort innebär en ren dubbelbeskattning. En ung person som övningskör en bil tillsammans med en körkortsinnehavare behöver inte betala trafikförsäkring för sin övning för den är redan betald. Samma fenomen gäller för jägaren. Han har betalat statligt jaktkort men här skall man dubbelbetala genom att även den som övar skall betala.
För att skapa ett bredare engagemang i Jaktsverige är det viktigt att även staten är med och bidrar till detta. En tydlig signal skulle då vara att slopa denna statliga kostnad för ungdomarna.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Jan-Evert Rådhström (m) |
Ulla Löfgren (m) |