Motion till riksdagen
2003/04:MJ239
av Lilian Virgin och Christer Engelhardt (s)

Stenstugu forskningsstation på Gotland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av fortsatt forskningsverksamhet vid Stenstugu på Gotland.

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av samtliga forskningsstationer och försöksverksamheter inom SLU.

Motivering

Staten inköpte 1954 gården Stenstugu i Endre på Gotland för att det ansågs angeläget med en försöksgård på Gotland. Bakgrunden var bl.a. att det råder speciella förhållanden ur odlingssynpunkt på ön. Försöksverksamhet har bedrivits separat från gården. Egendomen Stenstugu har utvecklats och anpassats för att vara hyresvärd för försöksverksamheten. Betydande resurser har lagts ned i byggnader och utrustning för att tillgodose försöksverksamhetens behov.

Lantbruket och därtill knutna förädlingsindustrier utgör grunden för cirka 1/3 av de sysselsatta på Gotland. Inget annat län har så stor andel sysselsatta inom denna sektor. Lantbruket och livsmedelsnäringen har hög prioritet i tillväxtavtal/program. Forskningsstationen Stenstugu utgör en väsentlig faktor i arbetet med att utveckla den gotländska livsmedels- och energiproduktionen. Utvecklingen av nya produkter är viktig. Det nyligen etablerade livsmedelsinstitutet, som tillkommit med statliga medel, på Gotland, är en länk mellan forskning och utveckling som kommer hela samhället till godo.

SLU kommer från år 2004 att avveckla huvudmannaskapet för försöksverksamheten på Gotland. Eftersom en fortsatt försöksverksamhet är viktig har Gotlands läns hushållningssällskap prövat möjligheterna att överta huvudmannaskapet för försöksverksamheten. Både hushållningssällskapet och SLU har intresse i att den växtodlingsinriktade försöksverksamheten kan fortsätta vid Stenstugu. En förutsättning för hushållningssällskapet att ta över verksamheten är att en uppgörelse träffas med rimliga villkor.

Hushållningssällskapet kan tänka sig att arrendera eller eventuellt förvärva gården. Eftersom SLU från årsskiftet inte kommer att ha någon koppling till försöksverksamheten är ett arrende eller köp av hela gården den bästa lösningen. Det har vid diskussioner med SLU ansetts att det är mest rationellt att försöksstationen och egendomen blir en enhet. Det skulle innebära bättre kostnadseffektivitet genom samordning/nyttjande av personal och maskiner m.m.

Hushållningssällskapet känner ansvar för fortsatt försöksverksamhet på Gotland med Stenstugu som bas, men måste ges rimliga förutsättningar för att starta upp och utveckla verksamheten. Ett arrende eller köp av fastigheten bör ske på villkor som gör det möjligt att fortsätta med försöksverksamheten.

Inom SLU finns flera försöksverksamheter i olika driftsformer. För att garantera lika behandling av alla försöksverksamheter som bedrivs i olika delar av landet krävs en översyn av hela verksamhetsområdet. Jordbruksdriften är också en viktig del av forskningen. Den motiveras av särskilda behov i form av extra kapacitet och speciell kompetens för att kunna hantera försöksverksamhet inom den forskning som bedrivs inom området.

Stockholm den 26 september 2003

Lilian Virgin (s)

Christer Engelhardt (s)