Motion till riksdagen
2003/04:MJ230
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Huvudman för försöksdjursveterinärer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av lagändringar för att förhindra att försöksdjursveterinärer kan vara anställda av dem de skall granska.

Motivering

Jordbruksverket har för närvarande ansvar för frågor om försöksdjur. Den 1 januari 2004 kommer ansvaret för försöksdjursfrågor att flyttas till Djurskyddsmyndigheten där en särskild avdelning för försöksdjur att inrättas.

I 20 § djurskyddslagen (1988:534) finns bestämmelser om att en veterinär skall finnas som ger råd och anvisningar om hur verksamhet med försöksdjur skall bedrivas och som bistår vid behandling av djuren.

Veterinärens uppgift i samband med verksamhet med försöksdjur är att aktivt bevaka djurskyddet i alla situationer och att se till att djurskyddsbestämmelserna följs. Förutom att ge veterinärmedicinska råd och hjälpa till vid behandling av djuren skall veterinären dessutom ge råd om djurens välbefinnande. Dessutom skall veterinären ge råd och anvisningar om hur själva försöksverksamheten skall utformas. Veterinären behöver inte godkännas av Jordbruksverket, men verket ställer krav på att veterinären skall vara placerad på en anläggning där försöken utförs eller åtminstone ha geografisk anknytning till den. Det skall till exempel vara möjligt att dagligen ta sig till anläggningen. Dessutom skall veterinären vara behörig att utöva veterinäryrket i Sverige.

En veterinär kan vara anställd av ett universitet, en högskola eller ett läkemedelsföretag. Enligt uppgift finns för tillfället två försöksdjursveterinärer vid Umeå universitet, två vid Göteborgs universitet, två vid Lunds universitet, en halv vid Linköpings universitet, en vid Uppsala universitet och sju vid Karolinska Institutet i Stockholm som samarbetar med Stockholms universitet. Samtliga är anställda av respektive universitet.

Som framgår är alltså försöksdjursveterinärerna anställda av samma huvudman som de granskar. De har tillsynsuppgifter i föreskrifter som gör att de inte borde vara anställda av dem som de ska bedriva tillsyn av. Det är av stor vikt att veterinären kan utföra sitt arbete utan rädsla eller ovilja att anmäla eventuella brister i hanteringen. Försöksdjursveterinärer bör därför vara anställda av annan huvudman än näringen. Det går att dra paralleller till skärpningen i kommunallagen från den 1 september i år när det gäller jäv för miljöinspektörer.

Regeringen bör skyndsamt lägga fram förslag till erforderliga lagändringar så att försöksdjursveterinärerna inte är anställda av/har samma huvudman som den de skall granska.

Stockholm den 29 september 2003

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)