Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att god jordbrukarsed även skall innefatta god djurhållning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s subventioner vid transport av levande djur snarast upphör.
Djurskyddet inom EU har varit flitigt debatterat de senaste åren. Självklart ska djur behandlas väl och skyddas från lidande, men djurskyddet är även viktigt för att säkra en god livsmedelskvalitet.
Den svenska djurskyddslagen ger ett starkare skydd för djuren än de flesta andra länders lagstiftning, och lagen ger även goda möjligheter för tillsynsansvariga att ingripa när det är befogat.
Kommunerna utövar idag tillsyn över att djurskyddslagen efterlevs genom att göra regelbundna besök där djurhållning finns. Kommunernas miljö- och hälsoskyddsansvariga tar också emot anmälningar när djur far illa. Länsstyrelserna bistår kommunerna i arbetet; de gör även besök och tar beslut om djurägaren ska förbjudas att ha djur. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för djurskyddet och lämnar årliga rapporter om förhållandena. Sverige har därmed en omfattande tillsynsmyndighet på tre nivåer för att säkra en god djurhållning.
Men för att en god djurhållning ska garanteras behöver vi lokal- och personkännedom. Det behövs samordning och samarbete mellan olika instanser, eftersom det många gånger är sociala problem som ligger till grund för brister i djuromsorgen. En stark djurskyddslag tillsammans med en fungerande tillsynsorganisation ger ett bra skydd.
Det finns brister i nuvarande system som måste åtgärdas. Idag kan man inte med hjälp av djurskyddslagen få stopp på dålig djurhållning tillräckligt snabbt. Det tar alldeles för lång tid innan djuren tas om hand p.g.a. att beslutet om omhändertagande nästan alltid överklagas, eller att djuren säljs till andra inom familjen inför hotet om hämtning.
För att bättre kunna förebygga och bekämpa vanskötsel av djur är det viktigt att begreppet god jordbrukarsed även ska innefatta djurhållningen. Effektivare åtgärder måste därför till för att de som vansköter djur och även fått djurförbud ska kunna stoppas. Ett förbud mot utbetalning av EU-stöd bör införas, det kan bli ett verktyg för att stoppa dem som har meddelats förbud mot djurhållning. Inga subventioner ska utges till dålig djurhållning.
Det är mycket angeläget att regeringen inom Europeiska unionen driver kravet på att inga stödpengar ska utgå från EU till djurhållare inom medlemsländerna som missköter sina djur.
Nära tillhands med djurskyddsfrågor ligger också transporterna av levande djur inom EU. De långa, plågsamma djurtransporterna måste snarast upphöra. Att frakta levande djur långa sträckor i många timmar är inte förenligt med god djuromsorg. Det är heller inte ekonomiskt försvarbart att transportera djur kors och tvärs genom Europa. EU-stödet till djurtransporterna belastar även miljön och är inte miljömässigt hållbart. EU:s transportdirektiv saknar omtanke om djuren och miljön. Utgångspunkten måste vara att frakta kött, inte levande djur.
Stockholm den 24 september 2003 |
|
Viviann Gerdin (c) |
Eskil Erlandsson (c) |