Riksdagen beslutar att avslå proposition 2003/04:51.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram konkreta förslag till åtgärder i linje med vad som i motionen anförs och som långsiktigt stärker yrkesfiskets utveckling och uppfyller de i proposition 2003/04:51 uppställda långsiktiga målen för kust- och insjöfisket samt vattenbruk.
Regeringens avsikt med propositionen om kust- och insjöfiske samt vattenbruk är att lägga fast långsiktiga riktlinjer för en nationell politik för kust- och insjöfisket samt för vattenbruk. Vi vill framhålla att det är en angelägen uppgift att stärka och utveckla kust- och insjöfisket liksom vattenbruket ur näringarnas synpunkt långsiktigt och hållbart inom ramen för en ekologisk och socialt hållbar utveckling. Därigenom kan en ekonomiskt lönsam utveckling skapas för yrkesutövarna utifrån de svenska miljömålen och en utveckling av svensk landsbygd kan ske i berörda områden, inte minst på den svenska väst- och ostkusten. Propositionens syfte och målformulering är vällovlig men konkretion och förslag till åtgärder leder tyvärr inte fram till målsättningen. Inte mindre än 14 uppdrag om fortsatt utredande innan förslag ska formas ställs ut i propositionen. Riksdagen bör därför avslå propositionen och be regeringen återkomma till riksdagen med förslag som leder fram till att syfte och mål uppfylls.
Svenskt yrkesfiske och dess företagare har under de senaste åren ställts inför hårda prövningar. Att vara verksam inom en näring, vars nationella uppdrag är att bedriva aktivt fiske för att leverera fisk till den svenska konsumenten, samtidigt som man ständigt blir ifrågasatt som seriös yrkesutövare kräver naturligtvis ett stort mått av uthållighet. De många rapporter om överfiske och utrotning av olika arter kräver naturligtvis politiska åtgärder som bygger på internationella ageranden och överenskommelser för att kunna nå resultat som ger effekt på fiskeuttag och miljöåtgärder utanför svenskt vatten.
Den svenska fiskenäringen lever i starkt internationell konkurrens och skall i den miljön uppfylla uppdraget att leverera svensk fisk till svenska konsumenter. Har vi inte svenskt fiske kommer andra länder att tacksamt ta över den svenska marknaden. Därför löser det i sig inga ekologiska problem om vi ensidigt avvecklar det svenska fisket. Den insikten har saknats i de senaste årens debatt och därför fanns nu hos yrkesfiskarna stora förväntningar på propositionen Kust och insjöfiske samt vattenbruk. Detta eftersom man tyckt sig ha uppfattat att regeringens ambitioner var att lägga förslag som ger det svenska yrkesfisket möjligheter att utvecklas till en modern näring som även i framtiden har en roll som leverantör av svenska livsmedel till det svenska köksbordet. Därför är det oförsvarligt att från den majoritet som finns bakom denna proposition, s, v och mp, överlämna en proposition bestående av vackra formuleringar som enbart utmynnar i nya analyser och ytterligare ett antal oprecisa utredningar utan några som helst konkreta förslag som skulle kunna tolkas som framåtsyftande. All den retorik från regeringen och regeringens samarbetspartier om behov av att vidta akuta åtgärder för att rädda det framtida yrkesfisket och havets resurser blir helt oförståelig när propositionen levererar enbart nya utredningar som möjligen kan mynna ut i någonting någon gång i en avlägsen framtid.
Denna proposition bekräftar det som många yngre yrkesfiskare beskriver som ett ointresse för att skapa förutsättningar för ett framtida svenskt yrkesfiske. Detta konstaterande leder nu till att många av de tänkbara framtida yrkesutövarna väljer att skrota båten och själva gå i land. Denna kritik och hopplöshet som återfinns hos en ung generation yrkesutövare är naturligtvis mycket allvarlig för fiskenäringens egen kraft och förmåga till utveckling samtidigt som det också påverkar hela kustsamhällens framtidstro. Denna negativa stämning och utveckling av fiskenäringen riskerar tyvärr att få förödande effekter på yrkeskåren och för de svenska kustsamhällena. Propositionen visar i klartext avsaknad av svensk fiskepolitik och bör därför avslås av riksdagen. Regeringen bör återkomma med konkreta förslag som uppfyller det i propositionen uttalade syftet och målet om ett långsiktigt hållbart kust- och insjöfiske och tillika vattenbruk som motsvarar uppställda miljökrav.
I en särskild motion under allmänna motionstiden som ännu inte behandlats av riksdagen har vi anvisat några angelägna åtgärder och förslag som bör beaktas av regeringen inför en återkommande ny proposition. Det handlar bl.a. om:
svensk fiskepolitiks ensidiga beslut och relation till internationella överenskommelser,
nödvändigheten av att etablera ett samrådsorgan mellan Fiskeriverket, fiskerinäringen och forskarna,
svensk medfinansiering av nationell yrkesfiskeutbildning,
anslag till forskning och utveckling av fångstmetoder och nya produkter,
avvägningen mellan det kustnära yrkesfisket och havsbaserade vindkraftverk,
yrkesfiskarnas sakägarstatus och
nödvändigheten av yrkesfiskeavdrag.
Dessutom bör i den kommande propositionen den s.k. spöskatten avvisas och åtgärderna finansieras inom ramen för statsbudgeten och med hjälp av möjliga EU-medel. Vidare bör samförvaltning ske utifrån fiskbeståndens aktuella utbredningsområde, ett system med individuellt överförbara kvoter bör inte införas och ersättningar till berörda näringsidkare vid eventuella fiskestopp ska ske skyndsamt. Man bör också låta äganderätten väga tungt vid prövning av olika åtgärdsförslag, en avvägning bör göras mellan turistnäringens utveckling och det kustnära yrkesfisket så att yrkesfiskets utveckling och fortbestånd långsiktigt garanteras, dioxinfrågan för Östersjön måste ges en acceptabel lösning efter 2007 och tillståndsgivning av vattenbruk bör ske med hänsyn till miljön och baseras på utsläppsnivåer.
Stockholm den 23 januari 2004 |
|
Åsa Torstensson (c) |
Agne Hansson (c) |