Motion till riksdagen
2003/04:MJ16
av Christer Skoog m.fl. (s)

med anledning av prop. 2003/04:51 Kust- och insjöfiske samt vattenbruk


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om långsiktig fiskeforskning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om licens för ”deltidsfiskare”.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förvaltningsområden.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre konsumentupplysning.

Ökade insatser för svenskt fiske

I propositionen redovisas en rad förslag för en nationell politik för kust- och insjöfisket samt vattenbruket. Den nationella politiken ska utgå från fyra mål:

Inflytandemål. Yrkesfiskets och andra berörda intressenters inflytande och ställning i förvaltningen av fiskresurserna ska stärkas.

Hållbarhetsmål. En ekologiskt hållbar förvaltning av fiskresurserna inom ramen för de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen ska återskapa och bevara den biologiska mångfalden och bidra till utvecklingen av ett livskraftigt, ekologiskt hållbart och därmed miljöanpassat fiske.

Regionalpolitiskt mål. Kust- och insjöfiske samt vattenbruket och fritidsfisket ska ingå som en del i den regionala utvecklingen.

Konsumentpolitiskt mål. Konsumenternas krav på produktionsmetoder och säkra livsmedelsprodukter ska beaktas i större utsträckning.

Vi ställer oss bakom huvuddragen i propositionen men vill lyfta fram eller ytterligare understryka några andra frågor som vi tycker är angelägna.

Behovet av långsiktig fiskeforskning

Det behövs ökade resurser för att klara en långsiktig satsning på forskning. Forskningsstationen i Ar på Gotland och Östersjölaboratoriet i Karlskrona är två exempel. Långsiktigheten är nödvändig bland annat för att följa utvecklingen av för svenskt fiske viktiga arter. Vi vill också peka på vikten av ett konstruktivt samarbete mellan forskare och yrkesfiskare. Det är olyckligt om det blir en mur mellan de båda grupperna. Bådas kunskaper måste tas till vara. Det står inte i strid med att forskningen självklart ska ha en självständig ställning.

Licens för ”deltidsfiskare”

För en del är det av olika skäl inte möjligt att bedriva yrkesfiske som heltidssyssla. Däremot att göra det på deltid i kombination med annan verksamhet. Att på detta sätt kombinera olika sysselsättningar är inte ovanligt idag. Vi före­slår att regeringen överväger möjligheterna att inrätta ett försöksområde där de som vill pröva detta beviljas licens för yrkesfiske. Något statligt ekonomiskt stöd skulle inte vara kopplat till försöket, utan fisket ska bedrivas enligt de förutsättningar som gäller för branschen i övrigt.

Förvaltningsområden

Det finns förslag om att indela den svenska kusten i ett antal förvaltningsområden som knyts ihop i ett nationellt råd. Utifrån en prövning av fiskets effekter och de lokala ekosystemens tålighet ska man föreslå åtgärder bland annat vad gäller förändringar i fisket och utformningen av redskap. Vi vill inte i den här motionen ta ställning till om just den modellen ska väljas men föreslår att den finns med i regeringens fortsatta överväganden om hur vi ska åstadkomma ett långsiktigt hållbart och livskraftigt svenskt fiske.

Bättre konsumentupplysning

Också när det gäller fisk har konsumenterna rätt att kräva en bra information. Här finns det idag brister. Fisk är bra och nyttig mat. Detta faktum ska både myndigheter och branschen föra ut till allmänheten. Den fisk som fångas i svenska vatten inom ramen för de kvoter som har fastställts ska naturligtvis saluföras. Det behövs bättre information om vilka kvoter som gäller. Det behövs också bättre information i form av till exempel ursprungsmärkning av importerad fisk. Det är naturligtvis oacceptabelt att butiker inte saluför svensk fisk som har fångats inom gällande kvoter men i stället säljer importerade fiskarter som är ännu mer hotade. Här måste importören ta ett ökat ansvar.

Stockholm den 22 januari 2004

Christer Skoog (s)

Lilian Virgin (s)

Krister Örnfjäder (s)