Motion till riksdagen
2003/04:L4
av Jan Ertsborn m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2003/04:38 En ny prisinformationslag m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensfrågor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hänvisningar i lagtexten.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU-harmonisering av lagstiftning.

Allmänt

Syftet med bestämmelser om prisinformation är att underlätta för konsumenten att fatta upplysta beslut på marknaden. En effektiv prisinformationslag stärker därför konsumentmakten.

Regeringens förslag till ny prisinformationslag innebär att det införs en ramlagstiftning för i princip alla nyttigheter som erbjuds konsumenter. Lagens tillämpningsområde blir på så sätt bredare än dagens lagstiftning. Folkpartiet liberalerna ställer sig bakom denna konstruktion, eftersom konsumentens behov av tydlig och lättbegriplig prisinformation inte skiljer sig åt mellan olika former av varor, tjänster och andra nyttigheter.

Konkurrensfrågor

I en dynamisk ekonomi är utbudet av varor, tjänster och andra nyttigheter statt i ständig förändring. I denna ständigt pågående omvandlingsprocess ligger inte enbart att enskilda produkter trängs ut och nya introduceras på marknaden. Det handlar också om att produktbegrepp blir föråldrade och måste tas ur bruk, omdefinieras eller förfinas i takt med utvecklingen.

Det är därför avgörande att den ramlag om prisinformation som nu föreslås inte får en konserverande effekt på utbudet, i stället för att bidra till att öka konkurrensen. Exempelvis kan tillämpningsföreskrifter med alltför högt ställda krav på jämförbarhet i priset ensidigt gynna standardlösningar och försvåra marknadsföring av komplexa, individuellt anpassade produkter, vilket i sin tur skulle hämma produktutvecklingen. Förlorarna på en sådan utveckling skulle vara konsumenterna.

Konkurrensfrågorna måste därför ges större tyngd än vad som är fallet i regeringens proposition. I lagförslagets 11 § bör det tydliggöras att ansvarig myndighet vid utformningen av tilläggsföreskrifter ska beakta såväl konsumentintresset som effekterna på konkurrensen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Hänvisningar i lagtexten

Förslaget till ny prisinformationslag är liksom den nuvarande lagen subsidiär till annan lagstiftning. Ändå innehåller regeringens förslag till lagtext ingen uppräkning av övrig relevant lagstiftning, utan det görs endast ett allmänt konstaterande av att särskilda bestämmelser i andra författningar har företräde (5 §). Med denna utformning av lagtexten blir det omöjligt för den enskilde konsumenten att bilda sig en uppfattning om sina rättigheter. Detta är inte acceptabelt. Den nya prisinformationslagen bör, liksom den nu gällande, innehålla en uppräkning av andra lagrum som reglerar prisinformation till konsumenter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

EU-harmonisering av lagstiftning

Som vi också framhållit i Folkpartiets konsumenträttsliga motion (2003/04:L351) bör Sverige agera kraftfullt för att konsumenträtten inom EU harmoniseras i större utsträckning. Det gäller även regelverket om prisinformation. I dag finns många psykologiska hinder som försvårar för konsumenten att dra nytta av den inre marknaden. Om prisinformationen varierar alltför mycket mellan länderna innebär det ytterligare ett hinder.

I dag finns ingen övergripande EG-rättslig lagstiftning om prisinformation vid marknadsföring av nyttigheter som tas i anspråk av konsumenter. Sverige bör verka för att en sådan lagstiftning kommer till stånd med målet att åstadkomma en harmonisering på en hög och gemensam nivå. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 4 december 2003

Jan Ertsborn (fp)

Martin Andreasson (fp)

Mia Franzén (fp)

Lars Tysklind (fp)

Ana Maria Narti (fp)