Motion till riksdagen
2003/04:L352
av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s)

Reklam riktad till barn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige aktivt bör medverka till att EU:s direktiv om TV och regler för reklam även omfattar regler för reklam riktad till barn.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att noggrant följa utvecklingen av hur barn utsätts för och påverkas av riktad reklam.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökad medvetenhet om reklamens inverkan och om nya regler och lagar som ser till barnens bästa.

1Yrkande 1 hänvisat till KU.

Motivering

Endast svenska TV-kanaler som sänder från Sverige omfattas av förbudet mot barnreklam. Därför kan t.ex. TV 3 och Kanal 5 och deras annonsörer lagligt fortsätta att bryta mot den svenska lagen.

Sverige är ganska ensamt i EU om förbud mot barnreklam i TV, även om Danmark, Italien och Grekland har restriktioner. Inställningen bland EU-länderna är att reklam inte är bevisat skadligt för barn, att det är viktigt att värna om TV-industrin och att självsanering är det bästa sättet för att få bort de värsta inslagen. Sverige bör medverka till ett EU-direktiv som omfattar reklam riktad till barn.

Förutom reklamförbudet i TV gäller i Sverige att direktadresserad reklam inte får sändas till barn under 16 år. Trotts detta har vi under året kunnat se att reklam om bantningspreparat har skickats ut till barn i 8-årsåldern.

Med tanke på Internationella handelskammarens regler som bl.a. säger att reklam inte får utnyttja barns godtrogenhet eller bristande erfarenhet är detta mycket alvarligt ur ett barnperspektiv.

Handeln och reklambranschen måste skärpa tillsynen av barnreklam. Marknadsetiska rådet (MER) har tillsatt två ledamöter med särskild erfarenhet av reklam som riktar sig till barn och ungdomar. Rådet skall bl.a. studera förhållandet mellan etik, barn och reklam. En förutsättning för att behandla en barnreklamkampanj är att rådet får in anmälningar utifrån. Rådet bör fundera över hur barn uppfattar reklam.

Sverige har en mycket negativ inställning till barnreklam, vilket både producenter och annonsörer borde ta fasta på när de utformar sina budskap. Med stöd av ovanstående anser vi att regeringen nu måste ta människors åsikter om barnreklam på allvar. Det behövs med andra ord en ny medvetenhet och nya regler och lagar som ser till barnens bästa.

Stockholm den 1 oktober 2003

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Marina Pettersson (s)

Kerstin Andersson (s)

Monica Green (s)

Helene Petersson (s)