Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att förtroendet för BVC behålls från allmänhetens sida.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att begränsa försäkringsbolagens möjligheter att använda generella fullmakter för att inhämta upplysningar från läkare och sjukhus.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den norska modellen.
Riksdagen begär att regeringen föreslår ändring så att fullmakter inte kan ges avseende tillgång till journaler förda i hälsoövervakande syfte inom barn- och skolhälsovården.
Riksdagen begär att regeringen ser över hur sekretessbelagda journaler skall skyddas när de förvaras på bolag.
Det är viktigt att föräldrar ser till att deras barn har bra sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Efter en olycka förändras livet i en familj ordentligt och kanske uppstår även stora rehabiliteringskrav m.m. för att livet ska kunna återgå på ett ungefär till det var innan olyckan. Familjen kan även drabbas ekonomiskt då en vuxen eventuellt behövs hemma under all framtid eller en längre tid. Det är tyvärr inte heller säkert att samhällets resurser och hjälp är tillräckligt i sådana här situationer. Enligt Statens medicinsk-etiska råd så nekas ungefär 25 procent av alla barn att teckna individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring under normala villkor.
Barnavårdscentraler (BVC) är unika i internationella hälso- och sjukvårdssammanhang. Nästan 100 procent av föräldrarna vänder sig dit och har regelbunden kontakt. Journalerna (Barnhälsovårdsjournalen) inom BVC-vården är en hälsovårdsjournal och inte en sjukvårdsjournal. BHV-journalen förs i första hand av sjuksköterskor som inte ställer diagnoser utan är ett arbetsredskap där sjuksköterskan dokumenterar vad som hon/han sett och talat om och vilka åtgärder/råd som givits. Där kan också föräldrars och/eller sköterskans oro beskrivas. Dokumentationen är till för barnets bästa och hälsa och kan innehålla integritetskänslig information som saknar betydelse ur försäkringssynpunkt. I och med att försäkringsbolagen använder sig av den information som finns i BVC-journalen till barnets nackdel, finns det risk för att föräldrar blir mer återhållsamma i sina samtal med BVC eller att orostankar nedtecknas på en lapp och inte i journalen. Att så sker redan nu har vi fått signaler om och det oroar oss.
Ett annat problem gäller det samtycke som den enskilde ger bolagen att utnyttja journalinformation. Många är omedvetna om att de faktiskt givit en fullmakt att gå in i journaler som kan innehålla integritetskränkande information och att de inte har kunskap om på vilket sätt informationen används och vilka konsekvenser detta får. Fullmakten är även en obligatorisk del av ansökan och graden av frivillighet kan därmed diskuteras. En möjlig väg att gå är att, som i Norge, ha en mer restriktiv hållning i vilken information som lämnas ut. Där får försäkringsbolagen inte tillgång till hela journalen utan endast ett redigerat journalutdrag som syftar till att besvara vissa avgränsade frågor som försäkringsbolagen har anledning att ställa.
Ett tredje problem är att försäkringsbolagen inte omfattas av sekretesslagen eftersom bolagen inte är myndigheter. Det är därför oklart hur skyddad denna information är på bolagen.
Att bolagen får tillgång till journalerna genom oklar fullmaktsskrivning riskerar också att förtroendet för hälso- och sjukvården minskar.
Stockholm den 7 oktober 2003 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
Mikaela Valtersson (mp) |