Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om adoptants möjlighet att ingå äktenskap med sitt adoptivbarn.
I enlighet med 2 kap. 2 § äktenskapsbalken föreligger hinder för äktenskap mellan ”dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon”.
Däremot är det fritt fram för en adoptivförälder att gifta sig med sitt
adoptivbarn om inte biologiskt släktskap hindrar detta.
Att man i dagens samhälle har en lag som möjliggör äktenskap mellan förälder och barn känns förlegat. Det visar dessutom på ett synsätt som betraktar risken för incest enbart som ett biologiskt problem. Man reducerar därmed familjen till ett biologiskt begrepp.
Vi vill poängtera att vi anser att familjen först och främst är en social gemenskap, bestående av varandra närstående personer. För att vara en familj krävs först och främst känslomässiga band, eventuella biologiska kopplingar är av mindre betydelse.
Att adoptera ett barn betyder att uppta det som sitt eget. Man är beredd att ta ett ansvar och visa den kärlek en förälder visar sitt barn. Inget annat. Att då samtidigt enligt svensk lag ha möjlighet att som förälder har rätt att ingå äktenskap med det barn man adopterat känns både absurt och kränkande.
I Danmark finns det redan ett förbud, vilket borde eftersträvas även här i Sverige.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Margareta Israelsson (s) |
Mariann Ytterberg (s) |