Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att resurser avsätts för att låta utreda och åtala oseriösa företag som tillämpar bluffakturor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över reglerna för inkassoföretagens arbetsmetoder.
De senaste åren har allt fler människor drabbats av bluffakturor med påstådda inköp från oseriösa företag. Betalar inte den som fått fakturan så har bluffmakarna via inkassoföretag försökt att med hot driva in pengarna. Trots att verksamheten är olaglig så har den kunnat fortgå och bluffmakarna har undgått åtal och dom.
En rad anmälningar har nu inkommit till polisen runt om i landet, några har betecknats som grovt bedrägeri, men bluffmakarna slipper åtal. Många Internetanvändare har drabbats av dessa bluffakturor och flera av dem väljer att betala för att slippa figurera i inkassoregistren, men även för att de finner hoten kränkande och obehagliga. Främst handlar det om oseriösa Internetföretag som hävdar att fakturan avser en påstådd uppkoppling på olika hemsidor på Internet att de besökt deras webbplatser, vilket fakturamottagaren bestrider.
Bluffakturor cirkulerar även bland annonsskojare som via Posten skickar ut erbjudanden förvillande lika en faktura, allt i syfte att lura mottagaren att det är en faktura och därmed få denne att betala. Svenskt näringsliv beräknar att bara annonsbluffarna omsätter 700–800 miljoner per år.
Verksamheten med bluffakturor växer och det är hög tid att sätta stopp för detta. Konsumentverket och Sveriges konsumentråd har utifrån sina olika roller båda en viktig funktion att gemensamt öka informationen till allmänheten.
I samband med bluffmakarnas verksamhet har även hotfulla inkassoföretag dykt upp. Reglerna bör även ses över för vem/vilka som kan inregistrera ett inkassoföretag. Uppfyller alla inkassoföretag Datainspektionens tillstånd för exempelvis praxis om ”god inkassosed” för att driva in andra företags skulder?
Stockholm den 18 september 2003 |
|
Viviann Gerdin (c) |