Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla säljställen tydligt och öppet skall ange vilken omräkningskurs som används mellan svenska kronor och euro.
Även efter euroomröstningens nej är det möjligt att handla för euro i exempelvis butiker och restauranter enligt de regler som gäller inom EU. Varje köpställe bestämmer sin egen omräkningskurs. Turister och andra som vill betala med sitt hemlands valuta kan därför inte i förväg veta hur det angivna priset förhåller sig till den svenska prisnivån.
Jag har gjort en enkel priskontroll på McDonald’s. En hamburgare som med svenska pengar kostar 55 kronor, vill hamburgerkedjan ha 6:80 euro för. På min fråga angavs omräkningskursen till 8:00. Den innebär att jag om jag valt att betala med euro hade måltiden kostat mig 62:50 kronor. Företaget tjänade alltså 7:50 kronor på valutahandeln! I exempelvis Strasbourg i Frankrike kostar motsvarande hamburgare 5:30 euro, en prisnivå som ligger klart under den svenska.
För turistnäringen är det inte bra att Sverige får rykte om sig att vara ett dyrt land att turista i.
Många butikskedjor har datoriserad prismärkning med angivna belopp i flera olika valutor, vilket lätt skapar förvirring vid jämförelser. Enligt uppgift sker ändå en viss omräkning varför det är svårt att jämföra med den prisnivå man känner från sitt hemland.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Göran Magnusson (s) |