Motion till riksdagen
2003/04:L259
av Börje Vestlund (s)

Franchising


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en lagstiftning som reglerar franchiseverksamheten i Sverige.

Motivering

Franchising är en företagsform som på senare tid fått en stor omfattning i Sverige. Rubriker i pressen som ”Franchiseavtal blev en fälla”, ”Missnöjd med Seven-Elevens avtal”, ”Franchiseavtal påtagligt ensidiga” beskriver emel­lertid en viktig del av verkligheten när det gäller franchising.

Företagsformen franchising diskuteras därför livligt i dag. Det är ingen tillfällighet. Allt fler verksamheter – framför allt inom tjänstesektorn – ”fran­chi­se­ras”, dvs utarrenderas till enskilda personer som vanligtvis driver ett filialföretag till franschisegivaren. McDonald’s, Polarn & Pyret, Seven-Eleven är några exempel.

De avtal som träffas mellan franchisegivaren och franchisetagaren kännetecknas oftast av en stark ensidighet för att inte säga utnyttjande av den svagare parten.

Exemplen på utnyttjandet av den svagares situation i dessa avtalsförhållanden är många. Alltifrån franchisetagare i butikskedjor inom detaljhandel, kläder, parfym, till försäkringsbolag. Det handlar oftast om f d anställda utan egent­liga kunskaper om företagande som haft att välja mellan att gå ut i arbets­löshet eller bli franchisetagare.

Den avgift som en franchisetagare måste betala till franchisegivaren uppgår till minst

200 000 kronor och ibland upp till en miljon kronor eller mer. De flesta sätter sig i skuld och när det visar sig att konceptet inte höll finns det många exempel på franchisetagare som mist både sparkapital, hus och hem och fått gå direkt till socialhjälp eller a-kassa. En franchisetagare kan inte heller driva sin sak i domstol eftersom franchisekontrakten alltid har en skiljedomsklausul och franchisetagaren därför inte har råd att driva en tvist. Kostnaden för den som förlorar i en skiljetvist uppgår i regel till minst 500 000 kronor. Många har uppmärksammat problemen, bl.a. LO i rapporten ”Egenföretagarna: vår tids hjältar – eller de nya daglönarna”, men ingenting har gjorts.

Europarådet antog redan 1992 med anledning av en rapport utarbetad av riksdagsledamoten Stig Gustafsson (s) en rekommendation där medlemsregeringarna uppmanades att införa och harmonisera lagstiftning om franchising samt i avvaktan på en lag verka för etiska regler. Sverige har hittills alltid sett till att leva upp till Europarådets rekommendationer och bör så göra även nu. Europarådets European Committee on Legal Co-operation (CDCJ) har också påmint Sverige om 1992 års beslut.

Det kan betonas att franchising rätt använd är en företagsform som är väl lämpad för den som utan alltför stor kapitalinsats vill bli egenföretagare.

Flera länder har infört lagstiftning som skyddar franchisetagaren, bl.a. USA. Även i Sverige finns lagregler till skydd för part som har en beroendeställning, t.ex. kommissionärer och agenter. En franchisetagare har en beroendeställning som är väl jämförbar med dessa grupper. Mot denna bakgrund bör den utsatta grupp av småföretagare som en franchisetagare är få ett minimiskydd i lagstiftning.

Som en utgångspunkt för lagstiftningsåtgärder kan följande uppräkning tjäna:

Stockholm den 1 oktober 2003

Börje Vestlund (s)