Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheterna att stoppa den oönskade e-postreklamen.
Den ökande mängden oönskad e-postreklam leder till produktionsbortfall, tidsspillan, irritation och otrivsel på arbetsplatserna. Även för privatpersoner ställer den till problem eftersom det tar tid att ladda ner den oönskade
e-posten och eftersom den belastar utrymmet i systemen.
Det är ofta svårt eller omöjligt att avsäga sig e-postreklamen. Det finns dessutom en ökad oro för att den oönskade e-posten för med sig virus som kan leda till omfattande negativa konsekvenser.
Därför måste det snarast till en ändrad lagstiftning. Sverige tillämpar en så kallad opt out-modell, som innebär att det är tillåtet att skicka e-postmeddelanden så länge inte mottagaren uttryckligen sagt ifrån att han eller hon inte vill ha dem. En opt in-modell innebär att det istället är förbjudet att skicka kommersiella meddelanden om inte mottagaren i förväg har begärt det eller i varje fall accepterat detta. De EU-länder som lagstiftat om e-postreklam har alla antagit opt in-lösningen. Enligt det så kallade e-handelsdirektivet är medlemsstaterna fria att själva välja system. Opt in-modellen skulle vara bra som ett första steg men inte heller detta är hållbart i längden, eftersom oönskad
e-postreklam är ett ständigt accelererande problem.
Regeringen bör skyndsamt se över möjligheterna att stoppa oönskad e-postreklam i Sverige, samt ta upp frågan på nytt inom EU-samarbetet för att få till stånd en gemensam hårdare lagstiftning mot oönskad e-postreklam.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Monica Green (s) |