Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsyn över försäkringsbolagens sakkunnigläkare.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jävsförhållande mellan försäkringsbolag och sakkunnigläkare.
1Yrkande 1 hänvisat till SoU.
I medier och genom föreningarna Whiplashskadades rättsförening och Trafik- och Polioskadades förbund kan vi ofta ta del av den situation som den trafikskadade lever i när det gäller ersättningsfrågan.
Vid reglering av skada anlitar försäkringsbolagen så kallade sakkunnigläkare för ärendet. Dessa läkare arvoderas av bolagen, och deras arbetsförhållanden är särpräglade genom att de inte träffar eller undersöker den skadade utan gör sina bedömningar på grundval av handlingar som kan vara både bristfälliga och felaktiga.
Förhållandena har under senare tid uppmärksammats och kritiserats eftersom många bedömningar har ansetts vara medicinskt diskutabla och kränkande för den skadade. Ett problem som har påtalats är det jävsförhållande som läkarna riskerar att hamna i genom sin relation till försäkringsbolagen.
Ett annat problem är att dessa läkare kan göra sina uttalanden utan medicinskt ansvar gentemot den skadade. De kan därmed inte prövas i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd eftersom de inte står under Socialstyrelsens tillsyn.
Risken är uppenbar att trafikskadade personer mot denna bakgrund kan bli felaktigt bedömda av försäkringsbolagen i ett skadeståndsärende.
Regeringen bör därför bland annat införa bestämmelser som innebär att även nämnda läkare står under Socialstyrelsen och Hälso- och ansvarsnämnden i ansvarsfrågan och prövas av dem. Dessutom bör regeringen se över jävsförhållandet mellan försäkringsbolagen och läkarna.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Ann-Marie Fagerström (s) |
|
Agneta Ringman (s) |
Krister Örnfjäder (s) |