Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring i resegarantilagen så att lagen blir konkurrensneutral.
Riksdagen antog våren 2002 regeringens förslag om ändringar i resegarantilagen. Lagen gäller från den 1 januari 2003. Syftet med lagen är att stärka konsumenternas skydd. Lagen utvidgas till att omfatta resor som består av separata transport- och inkvarteringstjänster som sammantagna uppvisar väsentlig likhet med en paketresa.
Säkerhet skall ställas med belopp som Kammarkollegiet med hänsyn till reseverksamhetens art och omfattning bestämmer. Om det finns särskilda skäl får kollegiet efterge kravet på säkerhet.
När den nya lagen antogs kom den, enligt Kammarkollegiets tolkning, även att omfatta båtresor till och från Gotland när båt och stuga bokats vid samma tillfälle. Det innebär att den av staten garanterade bastrafiken med färja till och från Gotland ligger med i bedömningen av om säkerhet skall ställas av återförsäljaren för både resa och logi. Vad vi kan bedöma var det aldrig avsikten att på detta sätt ställa större krav på de gotländska bokningsföretagen än vad som görs på övriga bokningsföretag i landet.
Gotland är speciellt genom att våra besökare alltid måste ha en bokad transport till och från ön. Därigenom har både stugförmedling och transporten med färjan till Gotland kommit att omfattas av resegarantin. För den som däremot bor på fastlandet, hyr en stuga på Öland och reser med bil till semesterstället behöver stugförmedlaren inte ställa några garantier. Resan företas med bil, över Ölandsbron, även den bekostad med statliga pengar, men resegaranti behövs inte eftersom det endast rör sig om bokad logi.
Vi vill gärna se färjetrafiken som vår väg till och från Gotland. Kammarkollegiet tar hänsyn till att färjetrafiken har upphandlats och garanteras av staten på så sätt att hemtransporten inte inräknas i resegarantin.
Vi anser inte att stugförmedlare på Gotland skall ställa garanti för logi och transport när resan företas med ordinarie färjetrafik. Förmedlare i övriga Sverige behöver inte ställa garantier för sin logi när resa kan företas med egen bil.
Flera förslag till lösningar har prövats utan framgång. Bland annat har tanken på separata betalningar för stugförmedling och separat betalning till färjerederiet för resan aktualiserats. Det är dock inte den lösning som är den bästa för kunden eftersom det blir två olika betalningar och innebär en sämre service. Kammarkollegiets ställningstagande är dock att det är ”avgörande vilket bolag som tar emot kundens bokning, oavsett vem eller vilka som är leverantörer av de i kombinationen ingående tjänsterna. Det kan inte vara avgörande hur den faktiska betalningen går till.”
GoNet representerar tre bokningsföretag som har ett samarbete kring bokningarna, och har konstaterat att garantisumman femdubblats 2003 i jämförelse med föregående år. De tre företagen skall tillsammans ställa garantier på 22,5 miljoner kronor mot 4,5 miljoner förra året.
Den nya resegarantilagen är inte konkurrensneutral, och det behövs en lagändring eller förtydligande för att de gotländska stuguthyrarna inte skall drabbas på ett orättvist sätt på grund av vårt ö-läge. Det kan vara ett förtydligande av de särskilda skäl som krävs för att Kammarkollegiet skall kunna efterge kravet på säkerhet.
Stockholm den 24 september 2003 |
|
Lilian Virgin (s) |
Christer Engelhardt (s) |