Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se på Haagkonventionen utifrån barnets perspektiv.
Sverige är anslutet till den så kallade Haagkonventionen för nationell privaträtt. Konventionen behandlar möjligheten att återföra ett barn till det land som barnet bortförts från. Den är till för att säkerställa att barnet så snart som möjligt kommer tillbaka till sin tidigare miljö. Konventionen innehåller också bestämmelser för att säkerställa barnets rätt till umgänge med båda sina föräldrar.
Det är angeläget att man lägger stor vikt vid om barnet riskerar att försättas i en situation som kan medföra psykiska eller fysiska skador eller annat som kan vara menligt för barnet. Därför är det viktigt att man, vid tillämpningen av konventionen, noga ser på situationen i landet som barnet ska återföras till.
Om den ena föräldern inte har tillgång till bostad och uppehälle i det aktuella landet kan det innebära att barnet i praktiken mister kontakten med den ena föräldern. Detta kan inte vara att beakta barnperspektivet. Det kan också ses ur en jämställdhetsaspekt. Kvinnor har ofta lägre inkomster, sämre skyddsnät och sämre förankring på arbetsmarknaden, vilket gör att de kan få stora svårigheter att hålla kontakten med sitt barn.
Ett avgörande om barnets återförande får inte bli att man i praktiken förmenar barnet kontakten med den ena föräldern. Det är därför angeläget att se på Haagkonventionen utifrån barnets perspektiv.
Stockholm den 25 september 2003 |
|
Carina Hägg (s) |