Riksdagen avslår regeringens förslag om särreglering av i utlandet ingångna äktenskap med svensk anknytning enligt vad i motionen anförs.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en utvärdering av lagen två år efter dess ikraftträdande särskilt avseende de i motionen anförda områdena.
Målet för Kristdemokraternas politik är värnandet om varje människas lika värde. Barn har särskilda rättigheter som vi alla har ett ansvar att säkra och skydda. Vid utformandet av regler beträffande familjeformer måste man alltid ha barnens bästa som absolut prioritet. Kristdemokraterna anser, för barnens skull, att samhället i opinionsbildning och lagstiftning ska framhålla att en medveten vilja till stabil familjegemenskap bäst markeras genom äktenskapet.
Rätten att gifta sig och bilda familj är en av de grundläggande mänskliga rättigheter som slås fast i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, men man talar då om fullvuxna män och kvinnors rätt till detta, inte om att man har rätt att gifta sig och bilda familj oavsett ålder. Enligt FN:s förklaring ”må äktenskap ingås endast med de blivande makarnas fria och fullständiga samtycke”.
Kristdemokraterna anser, i likhet med Socialdemokraterna, att ett förbättrat skydd för enskilda mot påtvingade och för tidiga äktenskap är av största vikt. Däremot finns flera problem med Socialdemokraternas förslag till nya regler inom detta område. I enlighet med FN:s barnkonvention ska ”barnets bästa” genomsyra alla politikområden. I den aktuella propositionen tas inte barnperspektivet upp och Kristdemokraterna anser inte heller att barnets bästa tillgodoses genom Socialdemokraternas lagförslag. Varken det faktum att lagändringarna får konsekvenser för de barn som ingått äktenskap eller att förtidigt ingångna äktenskap kan ge upphov till barn vars familjesituation påverkas av de föreslagna ändringarna utreds på ett tillfredsställande sätt.
Det är viktigt att det inom detta område finns tydliga och klara regler. Propositionen och dess förslag är inte tillräckligt tydlig i flera avgörande avseenden. Detta har också Lagrådet uppmärksammat i sitt yttrande. Kristdemokraterna vill i sin motion uppmärksamma tre av dessa otydligheter: särreglering av i utlandet ingångna äktenskap med svensk anknytning, äktenskapsskillnad med omedelbar verkan samt ogiltigförklaring av ingångna äktenskap.
Enligt Socialdemokraternas förslag ska ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag inte erkännas här i landet om det vid tidpunkten för äktenskapets ingående skulle ha funnits hinder mot det enligt svensk lag och minst en av parterna var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige. Om det däremot inte fanns någon sådan anknytning till Sverige skulle ett sådant utländskt äktenskap erkännas här. Enligt Socialdemokraterna är orsaken till att en sådan särreglering föreslås införas att stävja ett kringgående av den svenska lagstiftningen.
Kristdemokraterna ifrågasätter i likhet med Lagrådet behovet av en särreglering vad gäller erkännande av utländska äktenskap med underårig där någon av parterna har svensk anknytning. Det blir en märklig diskrepans mellan sådana äktenskap jämfört med utländska äktenskap med underårig där svensk anknytning saknas. Om det äktenskap som den underåriga ingått inte erkänns kan hon eller han inte hävda någon rätt till underhåll. Om den underåriga vill lämna partnern har hon eller han inte heller någon rätt till eller rätt att överta makarnas gemensamma bostad eller bohag enligt de mer förmånliga regler som skulle ha gällt om äktenskapet hade erkänts utan enbart enligt lagen om sambors gemensamma hem. Kristdemokraterna förespråkar en ordning där barnets bästa tillvaratas oavsett om det äktenskap barnet ingått har svensk anknytning eller inte.
Om Socialdemokraternas förslag om särreglering för ovan nämnda utländska äktenskap skulle införas skulle ytterligare problem kunna uppstå. Att bedömningen skulle bero av ”särskilda skäl” gör systemet oförutsebart. Bland de särskilda skäl som enligt regeringen ska kunna leda till att ett sådant äktenskap inte ska erkännas här ingår även sådana omständigheter som uppstått efter det att äktenskapet ingåtts, vilket även det skulle kunna ställa till stora problem. En omständighet som enligt förslaget skulle kunna leda till att äktenskap med underårig erkänns är att det paret sedermera får barn. En sådan reglering skulle kunna få negativa konsekvenser både för parets barn och för den underåriga maken, som ju själv är ett barn.
Kristdemokraterna ifrågasätter även Socialdemokraternas förslag vad gäller omedelbar äktenskapsskillnad. Detta skulle i praktiken kunna leda till att den part som var underårig när äktenskapet ingicks efter många år skulle kunna få skilsmässa med omedelbar verkan oavsett de regler om betänketid som finns idag. Om skälet för erkännande av äktenskapet var hänsynen till barnen, medför den föreslagna regleringen att en make som motsatt sig ett erkännande kan erhålla äktenskapsskillnad utan den betänketid som annars hade krävts just av hänsyn till barnen. Förslaget blir således kontraproduktivt och barnens bästa tillgodoses inte. Kristdemokraterna anser därför att lagändringarna bör utvärderas på detta område två år efter ikraftträdandet. En sådan utvärdering bör ha ett tydligt barnperspektiv.
Ytterligare ett problem med den föreslagna regleringen är, som Lagrådet visat på, möjligheten till ogiltigförklaring av ett äktenskap på grund av att maken tvingats att ingå äktenskap. Eftersom detta är ett institut som inte funnits inom svensk rätt sedan 1970-talet, då detta ersattes av möjligheten till äktenskapsskillnad, bör återinförandet av sådana regler noga utvärderas. Att införa den föreslagna särregleringen för tvångsäktenskap leder till, som Lagrådet också tydliggjort, ökad osäkerhet om rättsläget i fråga om sådana äktenskap som ingåtts av misstag, under svek eller av personer med bristande rättskapacitet. Inte heller har konsekvenserna utretts för de händelser att det finns barn som drabbas. Kristdemokraterna anser att en utvärdering är av största vikt och att den bör göras två år efter lagändringarnas ikraftträdande. Utvärderingens utgångspunkt ska då vara barnens bästa.
Stockholm den 4 februari 2004 |
|
Yvonne Andersson (kd) |
|
Ingemar Vänerlöv (kd) |
Ragnwi Marcelind (kd) |
Peter Althin (kd) |
Ingvar Svensson (kd) |
Tuve Skånberg (kd) |