Motion till riksdagen
2003/04:Kr389
av Arne Kjörnsberg m.fl. (s)

Kulturen i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kulturens finansiella förutsättningar i Västsverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den regionala klusterutvecklingen.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om likvärdiga villkor när det gäller musieverksamheten.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en barnakademi i Västsverige.

1 Yrkande 2 hänvisat till NU.

Kulturen spränger gränser och skapar framtidstro

Kulturupplevelser kan berika och frigöra, tillgodose behov och känsloupplevelser och inte minst väcka debatt. För att kunna leva det goda livet krävs det att vi som invånare har tillgång till ett varierat kulturutbud oberoende av bostadsort eller ursprungsland.

Vi socialdemokrater vill att hela Västsverige ska sjuda av kulturliv. Det ska finnas möjligheter för alla att både utöva och konsumera kultur.

För att skapa en fördjupad demokrati är jämlika möjligheter att ta del av debatter och beslutsfattande viktigt. Kulturen ger en tillgång till språket och verktygen till att aktivt delta och ifrågasätta. Ett aktivt föreningsliv är en viktig källa för kulturell mångfald och utvecklad demokrati. Folkbildningsorganisationerna och folkhögskolorna ska tas tillvara för att engagera människor i samhällslivet och stärka det demokratiska inflytandet över beslut som påverkar utvecklingen i Västsverige.

Kulturlivet i Västsverige har under senare år genomgått en kraftfull vitalisering. Sambanden mellan kulturaktörer blir allt tydligare, kulturen bidrar till att skapa en gemensam identitet. Många av kulturinstitutitionerna har både internationell och nationell lyskraft samtidigt som de blir allt skickligare i att bilda nätverk över hela Västsverige. Experiment och nyskapande kan upplevas inom alla konstformer. Det finns mängder av exempel på att aktivt utvecklande arbete spridits över hela regionen: den nya västsvenska musikteatern, ny museistruktur, de fortsatta satsningarna på folkbildningen, samverkan i regionala utvecklingsprojekt.

Kultur som en motor i näringslivet

Ett rikt kulturliv bidrar till livaktigt näringsliv. Att satsa på kultur är en god investering som ger långsiktigt goda resultat. En satsning på Göteborgs Symfoniker, Konserhuset, Göteborgsoperan eller internationellt uppmärksammade utställningar har ett stort värde inte bara för Västsverige utan även utanför Västsverige. Kulturinstitutionerna har en hög kvalitet och har etablerat sig i branschen och hos publiken. För att bibehålla dessa verksamheter och befästa den kulturella statusen i Västsverige bör de finansiella möjligheterna ses över. Därför är det angeläget att se över resursfördelningen till kulturen.

Kultur som tillväxt faktor

Under de senaste fyra åren har antalet personer som arbetar inom kultursektorn, privat och offentligt, ökat från 17 000 till 19 000. Från sysselsättningssynpunkt är film- och medieområdet särskilt viktigt. Film i Väst bedriver sedan flera år ett medvetet arbete med att utveckla ett internationellt starkt audiovisuellt kluster. Detta arbete har rönt stor nationell och internationell uppmärksamhet. Det mediekluster som är under utveckling är ett av de tydligaste exemplen i landet på hur kulturpolitik och näringspolitik kan gå hand i hand för ömsesidig nytta.

Med utgångspunkt i de kluster som skapats föreslås en satsning på klusterutveckling. Skapande av innovationssystem relevanta för sektorn, nyföretagande, företagsutveckling och kompetensutveckling som bidrar till att stärka respektive kluster nationellt och internationellt för att på det sättet bidra till ökad tillväxt. Vi anser därför att regeringen bör ta ett initiativ för att stärka de regionala förutsättningarna.

Viktiga satsningar

Museerna

Viktiga satsningar i regionen är utvecklingen av museiverksamheten. Syftet är att stärka de regionala museernas arbete med värnande och brukandet av vårt natur- och kulturarv. De samverkande arbetslivsmuseerna i Västsverige har ett särskilt uppdrag att belysa natur- och kulturarvet. Ett samlat grepp över museiverksamheten är viktigt inte bara för regionen utan också för landet som helhet. Museerna och arkiven måste få en större betydelse för invånarna i Västsverige. I Västsverige finns få museer med statliga huvudmän, det innebär att vi inte får ta del av den eventuella subvention som gratis inträde på statliga museer skulle innebära. Om man gör en satsning att öka tillgängligheten till museer är det viktigt att statliga, regionala och kommunala museer ges samma förutsättningar.

Barn och ungdomar har prioritet

Regionen satsar på ett utvecklingsarbete inriktat på kultur i skolan i samarbete med kommunerna. Det ska underlätta för kommunerna att erbjuda barn och ungdom kulturupplevelser inom alla genrer. Möjligheterna är fortfarande begränsade att aktivt delta i och utöva skapande verksamhet. Barn och ungdom måste få en god tillgång till ett rikt kulturliv och kulturutbud. Flera teatrar i Västsverige satsar på barn- och ungdomsteater. Ett exempel är Göteborgsoperans samgående med Länsteatern i Skaraborg. Därför behöver stödet ses över för att teatrar ska ges förutsättningar att kunna sätta upp fler barn- och ungdomsproduktioner.

Alla barn och ungdomar måste få rätten och möjligheten att utvecklas till självständiga och kreativa individer. Barn ska aktivt skapa och ta del av andra skapande för att tidigt få en naturlig relation till kulturen. Kulturen underlättar för barn och ungdomar att förstå sig själva och se sin relation till omvärlden och är en hjälp i att utveckla kreativitet, fantasi och kritiskt tänkande. Den har också en roll som motvikt till kommersiella intressen, som ofta romantiserar våld och droger och som ofta står för stereotypa könsroller.

Därför vill vi socialdemokrater att barn och ungdomar prioriteras i satsningar på kultur. I Västsverige finns många fria grupper och organisationer som är ryggraden i den breda barn- och ungdomskulturen. Bredd och kunskap kommer inte automatiskt utan bygger på ett långsiktigt arbete med tillgång till kompetens, kunnande och förutsättningar till utbildning för unga ledare. En förutsättning för att kulturen ska kunna växa är att kunskapen bland ledarna ökar och att barn- och ungdomsverksamhet stärks. Därför ser vi det som angeläget att en akademi för barn- och ungdomsdramatik skapas i Västsverige.

Stockholm den 5 oktober 2003

Arne Kjörnsberg (s)

Majléne Westerlund Panke (s)

Lars Johansson (s)

Kjell Nordström (s)

Nils-Erik Söderqvist (s)

Lennart Nilsson (s)