Motion till riksdagen
2003/04:Kr378
av Kenth Högström (s)

SVT:s sändningsvillkor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den inför SVT:s nästa tillståndsperiod bör överväga vad som i motionen anförs om SVT:s regionala bevakningsuppdrag och därmed tillhörande regionala organisation.

Motivering

I takt med att alltfler tidningsutgivningsorter monopoliseras och i takt med att allt färre av varandra oberoende medieröster speglar nyheter och händelser inom hela tidningsskrivningsområden krävs en betydligt mer närvarande och fördjupad bevakning och rapportering från en stark, fri och obunden radio och tv i allmänhetens tjänst.

Helt enkelt en mer lokal public service. Endast så kan mångfald garanteras och endast så kan skeenden speglas ur olika perspektiv och med olika infallsvinklar, vilket är nödvändigt för en vital yttrande- och tryckfrihet och ytterst en levande demokrati.

Sveriges Radio är redan organiserad i mer eller mindre strikt länsvisa sänd­ningsområden med sin P 4-organisation, även om mycket skulle behöva förbättas för att åstadkomma riktigt djup i den mer lokala rapporteringen.

Medan SVT har en klart sämre distriktsorganisation med betydligt större bevakningsområden och klart längre avstånd till människor och skeenden. Till och med den kommersiella kanalen TV 4 har genom konsumtionsvillkor accepterat en betydligt tätare och mer länslik distriktsindelning som åtminstone skapar en plattform för en något djupare lokal bevakning. SVT är organiserat i elva regionala distrikt med 27 produktionsorter. De elva distrikten sorterar under fyra regioner, nord, mellan, väst och syd. Avståndet till platser utanför produktionsorterna och avståndet till skeenden blir av förklarliga skäl stora. Möjligheten till bevaknings- och rapporteringsdjup minskar. Endast SVT:s distriktsorganisationer i Norrbotten, Västerbotten och Värmland följer längränserna som är ett rimligt minsta bevakningsområde för den tekniskt krävande televisionen men som sett ur tittarnas synvinkel är den största tänkbara gränsen för regional bevakning. Inom detta länsområde finns i regel identifierbara yttre konturer så som gemensam länsstyrelse och gemensamt landsting samt närliggande kommuner, trots att flera landskap kanske ryms inom länet eller att flera tidningar på olika tidningsskrivningsområden bekar det lokala skeendet.

SVT:s distriktsorganisation har därutöver flera län att bevaka, till exempel Mittnytt (Västernorrland, Jämtland, Härjedalen), Gävle-Dala med Gävleborg (Gästrikland och Hälsningland) samt Dalarnas län, ABC-nytt som har hela Storstockholmsområdet med ca två miljoner invånare samtidigt som man ska spegla både Sörmland och Uppland. Ett i praktiken omöjligt uppdrag och på gränsen till en oförskämdhet mot tittarna i huvudstadstrakten och yttre Mälardalen. Situationen är inte mycket bättre i Västsverige där Halland ska samsas med det stora Västra Götalands län, något som liknar situationen i syd där Blekinge förs samman med stora Skåne eller i Småland där fler län ska bevakas.

Nej, inför nästa tillståndsperiod måste de folkvalda klart definiera vad som menas med det regionala bevakningsansvaret. Enligt mitt förmenande måste SVT:s regionala bevakningsuppdrag förtydligas och fördjupas, vilket ofrånkomligt leder till en mer länsrik organisation. Precis på samma sätt som Sveriges Radio och TV 4.

Stockholm den 3 oktober 2003

Kenth Högström (s)