Motion till riksdagen
2003/04:Kr377
av Kenth Högström (s)

Sveriges Radios musikutbud


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den inför Sveriges Radios nästa tillståndsperiod bör överväga vad som i motionen anförs om radions musikutbud i allmänhet och de äldre lyssnarkategoriernas behov i synnerhet.

Motivering

Varje dag lyssnar sex miljoner svenska medborgare på radion, vilket gör att radion är den i särklass mest spridda och därmed den viktigaste källan till information av allehanda slag. Mer än fyra miljoner medborgare lyssnar varje dag på någon public service-kanal och mest på lokalradion, P 4. Det gör att public service-radion är den viktigaste nyhetsförmedlaren i vårt land. Mina vänner, mer än två miljoner, företrädelsevis yngre medborgare, lyssnar någon gång varje dag på den kommersiella lokalradion, som mest förmedlar musik. Sammantaget är därmed radion i vid mening den i särklass viktigaste förmedlaren av musik av skilda slag.

Tyvärr kan man genom de mätningar som årligen utförs av bl.a. STIM och SKAP notera att musikutbudet smalnar av och ”mainstreamas” för att passa en tänkt lyssnarkategori. Särskilt gäller detta i den kommersiella lokalradions mer än åttio stationer. Men det har även smittat av sig på public service-radion. Men vad värre är att radions mest trogna lyssnarkategori som utgörs av de äldre människorna som vuxit upp med radion som enda länk till omvärlden före televisionens tid, nonchaleras bryskt av radions programmakare. Både centralt och regionalt. Detta framkom inte minst vid förberedelsearbete av förra Public service-beredningen där olika lokala radiochefer medgav att de äldre lyssnarna medvetet satts på undantag och som någon sa: ”de är hänvisade till en önskekvart eller en halvtimme i veckan!” Detta är givetvis inte bara oacceptabelt utan rent pinsamt. Sveriges Radio ska ha ett mycket tydligt programansvar för ett brett musikutbud av allehanda art. Det må gälla klassisk musik, som är överhövan tillgodosedd genom den mycket kostnadskrävande satsningen på Radiosymfonikerna, Radiokören och Berwaldhallen. Men det ska även gälla folkmusik, visa, jazz, schlager, dansbandsmusik, country, pop, rock och andra musikstilarter. Äldre lyssnare frågar ofta efter s.k. dragspelsmusik som i sig rör sig över fler musikstilar. Men utbudet är ytterligt litet och svårt att finna. Sveriges Radio måste här få ett mycket tydligare program­-
direktiv och ta ett helt annat ansvar för den äldre publikens önskemål.

Stockholm den 3 oktober 2003

Kenth Högström (s)