Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom befintlig ram för utgiftsområde 17 tilldela Museum Anna Nordlander, Skellefteå, ett ekonomiskt stöd för dess arbete med konst- och genusfrågor.
Museum Anna Nordlander, Skellefteå, invigdes 1995 av dåvarande kulturminister Margot Wallström. Museet är det andra i Europa, efter Frauen Museum i Bonn, som uttalat arbetar med och för kvinnliga konstnärer.
På uppdrag av kommunstyrelsen i Skellefteå och med stöd av bl.a. Skellefteå kommun, EU, Västerbottens läns landsting och Länsstyrelsen i Västerbotten genomfördes ett fyraårigt projekt, som avslutades i december 2001. I slutrapporten ”Först i kön” lämnades ett förslag till framtida verksamhetsinriktning. Med utgångspunkt i rapporten gjordes en ny ansökan om EU-medel. I juni 2003 beviljade Strukturfondsdelegationen medel från Sociala fonden, åtgärd 3.3.3 riktade jämställdhetsinsatser. Medfinansiärer är även denna gång kommun, landsting och länsstyrelse i samarbete. Projektet pågår t.o.m. 2006-02-28.
Projektet följer tre huvudlinjer:
konstpedagogiskt arbete med förskolor, skolor och andra målgrupper
samarbete mellan konstnärer och näringsliv
samarbete med enheten för genusforskning vid Umeå universitet
Under projekttiden fastställs organisation och framtida finansiering. Styrgrupp är politiker från kommun och landsting samt sakkunniga från konst- och genusområdet. Projektledare är utsedd, övriga medarbetare utses under oktober. En doktorand knyts under fyra år till museet. Tjänsten finansieras 50/50 av projektet/Skellefteå kommun och Genusforskarskolan.
Målsättningen är att skapa ett profilmuseum inom genusområdet. Detta och en vetenskaplig uppföljning av museets framväxt ger unika möjligheter till samarbete inom områden som samtidskonst, tvärvetenskap, pedagogik, jämställdhetsarbete. I museets ändamålsparagraf markeras:
Museum Anna Nordlander arbetar med konst – nutidskonst och äldre – med tyngdpunkt på nutiden.
Museum Anna Nordlander tar sin utgångspunkt i genus-, köns- och jämställdhetsfrågor. Samhälls- och maktfrågor blir därmed andra viktiga arbetsområden. Verksamheter med och för kvinnliga konstnärer prioriteras. Detta innebär inte att män utesluts från verksamheten.
Museum Anna Nordlander skall sträva efter att vara ett aktivt och kreativt konstcentrum, där det lokala och regionala konstlivet berikas av utökade nordiska kontakter. Huvudintresset riktas mot orter och områden utanför huvudstädernas konstliv.
Målgrupper är:
Lokalt: Skolor på alla nivåer, folkhögskolor, företag, barnomsorg, studieförbund, kulturinstitutioner, medier.
Regionalt: Konstnärer, konstföreningar, museer, konstinstitutioner/-utbildningar, Umeå universitet.
Nationellt/nordiskt: Nuvarande samarbetsparter inom nätverket och tillkommande. Danmarks och Norges regeringar har uppdragit till Kvindemuseet i Århus respektive Kvinnemuseet i Kongsvinger att ansvara för arbetet kring kvinnors kulturhistoria.
Uppdragen har inneburit ökade kunskaper om kvinno- och genusfrågor på ett nationellt plan samtidigt som frågorna efter hand blivit en del av den ordinarie verksamheten vid övriga museer. I Sverige finns ännu ingen motsvarighet.
Museum Anna Nordlander arbetar de närmaste åren lärande och undersökande med olika verksamheter och målgrupper från förskolan, via näringslivet, till universitetet. Museet medverkar också i ett landsomfattande genusprojekt, ”Grabbar”, med Virserums konsthall som motor.
Museum Anna Nordlander har idag ett gott kommunalt och regionalt stöd. Vad som saknas är en nationell markering. Genom samtidskonsten speglas samhället. Konstnärerna befinner sig i första ledet vad gäller tolkning av rådande system och strömningar. De avslöjar synliga och osynliga maktstrukturer och visar på alternativa vägar in i framtiden. Ett riktat statligt stöd till Museum Anna Nordlander, vilket torde kunna ges genom omfördelning inom befintlig ram, skulle stärka museets möjligheter att från en position i periferin bygga upp ett centrum för arbetet med konst- och genusfrågor med ett nationellt och nordiskt perspektiv.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Yvonne Ångström (fp) |