Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utifrån erfarenheterna från bl.a. Storbritanniens People’s Network-projekt ge Sveriges bibliotek ett nationellt uppdrag att utvecklas som motorer i det livslånga lärandet.
I Storbritannien har regeringen Blair gjort en stor statlig satsning på något de kallar People’s Network. En del i People’s Network är inrättandet av IT-baserade lärcentrum på alla brittiska folkbibliotek. Det handlar om teknisk utrustning, men också om fortbildning av bibliotekspersonal och tillhandahållande av särskilda People’s Network-bibliotekarier som håller korta introduktioner för allmänheten om Internet, hur man söker i bibliotekets katalog, skaffar e-post, hämtar samhällsinformation, släktforskar etcetera. Genom att ta tillvara nationella tjänster av hög kvalitet som kan användas oberoende av om man är ett litet eller ett stort bibliotek får man ut så mycket mer av de infrastrukturinvesteringar som gjorts. Man når också nya grupper, både geografiskt och socialt. Även i andra europeiska länder har man kommit långt i arbetet för att göra folkbiblioteken till motorer i det livslånga lärandet.
På många bibliotek i Sverige arbetar man på liknande sätt, även om det inte görs utifrån en uttalad strategi. På andra håll tar man dåligt vara på de möjligheter tekniken ger att med ganska små medel sprida kunskaper till alla, minska informationsklyftorna i vårt samhälle och uppmuntra till utbildning och livslångt lärande.
Här skulle ett nationellt uppdrag riktat till landets bibliotek kunna fungera som en puff för att få igång helhetssynen och bättre utnyttja resurserna, både personellt och materiellt. Det handlar om ett förtydligande av bibliotekens uppdrag och om ett nytt, gemensamt sätt att tänka. Ett helhetsperspektiv som gynnar möjligheterna att göra biblioteken till motorer i det livslånga lärandet.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Louise Malmström (s) |