Motion till riksdagen
2003/04:Kr365
av Marianne Carlström m.fl. (s)

Barn- och ungdomsteaterakademi i Göteborg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett inrättande av en barn- och ungdomsteaterakademi i Göteborg.

Motivering

Behovet av svensk dramatik som belyser det komplicerade samhälle vi lever i är mycket stort. Att sådan dramatik spelas är en nödvändighet i ett samhälle som förändras så snabbt som vårt. Människor måste få tillfälle att med hjälp av olika kulturuttryck bearbeta sin livssituation. Det är dock dyrt för en teater att köpa in ny svensk dramatik. Samtidigt behövs det ett närmare samarbete mellan dramatiker och teatrar. Att anställa en författare under en skrivar­-
period är en ekonomisk omöjlighet.

Dramatik för barn och ungdom är en relativt ny företeelse med cirka 25 år på nacken. Det finns ingen världsdramatik att falla tillbaka på. Intäkterna är av naturliga skäl små och skall så vara när det gäller kultur för barn och unga. Det är ingen självklarhet att författare skriver dramatik. Inte heller dramatik riktad till barn och ungdom.

Sverige är ett föregångsland när det gäller litteratur och teater för barn och ungdom. Svensk barnteater spelas runt om i Europa. I Göteborg fick Backa teater som första teater det nationella uppdraget för utveckling av barn- och ungdomsteater. Folkteatern En trappa ner fick i början av 90-talet regeringens första barnteaterpris. Göteborg har ett stort antal fria grupper med stor erfarenhet och kunskap att förmedla till författare som vill skriva barn- och ungdomsdramatik. Göteborg kan faktiskt redan nu räknas sig som landets huvudstad för barn- och ungdomsteater. Det vore naturligt att befästa och utveckla den ställningen genom att skapa en akademi för barn- och ungdomsdramatik i Göteborg.

Uppdraget för barn- och ungdomsakademin kan vara att ansvara för en ren dramatikerutbildning i form av skrivarkurser på olika nivåer i samarbete med exempelvis Dramatiska Institutet i Stockholm eller författarutbildningen
Litte­rär gestaltning vid Göteborgs universitet. Att skapa kunskapsbyggande i form av kurser, diskussioner och seminarier för teaterarbetare, lärare, mediefolk och studenter. Ge stöd till manusutveckling och utformning av bidrag till fria grupper för inköp av nya texter och att ansvara för en satsning på att förbättra tillgängligheten till befintlig och nyskriven dramatik för barn och ungdom.

Stockholm den 3 oktober 2003

Marianne Carlström (s)

Rolf Lindén (s)

Claes-Göran Brandin (s)