Motion till riksdagen
2003/04:Kr352
av Per Erik Granström och Sven-Erik Österberg (s)

Ekomuseum i Bergslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Ekomuseum Bergslagen.

Motivering

Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen har alltsedan 1986, dvs. i sjutton år, varit verksam i södra Dalarna och Västmanland. Ekomuseum Bergslagen började som ett nyskapande museiexperiment, men har utvecklat en stark samarbetsorganisation mellan sju kommuner och två län: Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg i Västmanlands län samt Smedjebacken och Ludvika i Dalarnas län.

Ekomuseum är ingen byggnad med samlingar av föremål utan består av 49 autentiska besöksmål av stort industrihistoriskt och kulturhistoriskt intresse fördelade i de sju kommunerna. Miljöerna uppvisar olika teman såsom hyttor, smedjor, gruvor och bostäder av skilda slag, vilka synliggör Bergslagens unika historia. Detta pärlband av historiska originalmiljöer binder samman nutidens människor i hela regionen. De utgör en identitetsskapande och gränsöverskridande helhet som går in i två län. Ekomuseum har för skolorna i området blivit en omfattande kunskapsresurs, som förmedlar viktiga insikter om människans arbete och villkor i det Bergslagen som kom att bli grunden för den moderna industristaten Sverige.

Ekomuseum har för närvarande en liten organisation på 2,5 personer med ett kansli i Smedjebacken. Samarbetet med kommunerna sker via kultur- och turistförvaltningarna i respektive kommun. Det mesta av arbetet som sker ute i miljöerna är av ideell karaktär.

Ekonomin baseras dels på stiftarnas årliga fasta bidrag, dels bidrar de båda länsmuseerna årligen med 116 000 kr vardera. För en bredare verksamhet och särskilda projekt söks medel ur statliga fonder och från EU.

Ekomuseum har skapat sig en god plattform, men har ändå svårt att bryta igenom för att skapa en fortsatt god utveckling och framför allt en god vidareutveckling av tidigare insatser. De stiftande kommunerna är var för sig hårt trängda av ekonomiska bekymmer då samtliga lider av minskande befolkning och därav minskade skatteintäkter.

Ekomuseum ingår i ett nationellt och även internationellt nätverk av ekomuseer, som det är önskvärt och nödvändigt att ytterligare utveckla. Ett bra samarbete över gränserna gör Ekomuseum Bergslagen än mer attraktivt som besöksmål för Europaturism. Likaså bör aktiviteter i miljöerna utvecklas. Näringslivet i Bergslagen gynnas av detta.

Ekomuseum har skapat sig en stark ställning i svensk kultur- och museivärld, men behöver en tryggare finansiering för att kunna utvecklas på ett för Bergslagen gynnsamt sätt och i den riktning som människor i området har rätt att förvänta sig. Med anledning av detta borde Ekomuseum i botten ha en långsiktig statlig finansiering som grund till gagn för både stat och den bygd inom vilken museet är verksamt.

Stockholm den 2 oktober 2003

Per Erik Granström (s)

Sven-Erik Österberg (s)