Motion till riksdagen
2003/04:Kr351
av Birgitta Sellén m.fl. (c, fp, kd)

Världsarvsmuseum vid Höga kusten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Länsstyrelsen i Västernorrland, i samarbete med de statliga verken, får i uppdrag att konkretisera idéerna kring ett världsarvsmuseum.

Bakgrund

År 2000 blev Höga kusten inskriven på Unesco:s världsarvslista som ett område med världsunik landhöjningsgeologi. Det som är världsunikt är den totala landhöjningen sedan senaste istiden. Världsrekordet för denna landhöjning finns på Skuleberget i Höga kusten.

Att skydda, bevara och utveckla Höga kusten är ett viktigt arbete både för dem som bor i området men också för de berörda kommunerna och hela regionen. Det är också ett nationellt ansvar eftersom det är Sveriges regering som ansvarar inför Unesco hur ett världsarv sköts. I ansvaret för att förvalta världsarvet ingår utöver att skydda området också som en mycket viktig del att förmedla/levandegöra de värden som ligger till grund för världsarvet.

Många olika parter har på initiativ av länsstyrelsen i Västernorrland tillsammans påbörjat arbetet med att förbättra besöksanläggningar och information i och kring världsarvet. Bland dessa parter kan nämnas SGU, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Naturhistoriska Riksmuseet, Landstinget i Väster­norrland och Kramfors och Örnsköldsviks kommuner.

Utvecklingsfrågor

Utvecklingen av Höga kusten är inte bara en fråga om världsarvet utan handlar om hela samhällsutvecklingen, dess problem och möjligheter. Problemen i området är bl.a. minskande befolkning och omställning från gamla näringar till nya. Utveckling av turismen i och kring världsarvet har förutsättningar att bli en viktig möjlighet för hela länets utveckling.

Länsstyrelsen arbetar nu med att iordningställa olika besöksplatser, för att tillgängliggöra Höga kustens världsarv för turister och andra besökare. Till exempel har man en besöksplats på Skulebergets topp där landhöjningen, som där är störst i hela världen, kan beskådas. I den mystiska Skuleskogen rustas stigar upp och likaså på de stora klapperstensfälten i området.

Världsarvsmuseum

I diskussioner som förevarit mellan olika statliga verk och länet har frågan väckts om att ett världsarvsmuseum för Höga kusten även skulle kunna ha ett nationellt uppdrag att redovisa de delar av Sveriges geologiska utveckling som är kopplade till landhöjning. Detta ingår ej i något befintligt museum i landet.

Det finns idag inget nationellt geologiskt museum. Höga kusten blev världsarv på grund av sin världsunika landhöjningsgeologi. Höga kusten är därför en bra plats för att skapa ett nationellt geologiskt museum.

Stockholm den 5 oktober 2003

Birgitta Sellén (c)

Gunnar Andrén (fp)

Lars Lindén (kd)