Riksdagen beslutar att utgiftsområde 17 anslaget 28:17 Främjande av hemslöjd i statsbudgeten för 2004 räknas upp och fördelas så att den ideella hemslöjdsrörelsen kan tilldelas ytterligare 500 000 kr.
Slöjden och hantverket är en underskattad verksamhet även om slöjdens betydelse i det svenska kulturlivet och i det svenska samhället växer. Det handlar bland annat om slöjden både som traditionsbärare och som förnyare, om slöjden som näring, om värdet av slöjd när det gäller barn- och ungdomsverksamhet och om slöjdens betydelse som grund för och vidareutveckling av form och design.
Hemslöjdsrörelsen i Sverige består dels av en statlig del, Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH, som bland annat kanaliserar medel till länshemslöjdskonsulenterna ute i länen/regionerna. Dels består den av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, som är den ideella riksorganisationen för slöjd. Båda dessa delar behövs och samarbetar. Slöjden är en spridd och djupt rotad verksamhet som bärs upp av människors engagemang. Den ideella verksamheten är själva förutsättningen och grunden för professionalismen i form av kvalificerade slöjdare och utbildade hemslöjdskonsulenter. SHR har idag många skiftande och krävande uppgifter som tillsammans med stödet till lokal och regional verksamhet ställer den nationella organisationen inför många stora utmaningar. För att leva upp till samhällets krav på organisationen, stärka hemslöjdens position i samhället och för att kunna stödja och stärka arbetet i hela hemslöjdsorganisationen krävs resurser på nationell nivå.
Det statliga anslaget var detsamma i kronor från 1993 till 2001. Därefter har en smärre ökning skett, bland annat i form av tillfälliga projektbidrag, vilket dock inte löst de långsiktiga problem som organisationen står inför när det gäller att fullgöra sina uppgifter. Under 2002–03 har ett genomgripande reformarbete genomförts för att nå bästa möjliga kostnadseffektivitet, kunna vara ett kraftfullt stöd för medlemsföreningarna och öka antalet medlemmar samt anpassa organisationen i tiden bland annat genom att utveckla en hemslöjdsportal där medlemsföreningar, konsulenter, slöjdare och närliggande verksamhet kan lägga ut information som på ett lättillgängligt sätt når slöjdintresserade.
SHR är den samlande nationella ideella organisationen för den svenska hemslöjden.
SHR är en medlemsorganisation med ca 16 000 medlemmar.
SHR har till uppgift att stärka den svenska slöjden och verka för att slöjden utvecklas på traditionens grund.
SHR strävar efter att skapa ökade avsättningsmöjligheter för slöjdarnas produkter bland annat genom bolaget Svensk Slöjd, med butik och grossistverksamhet.
SHR ger ut kulturtidskriften Hemslöjden som är Sveriges största kulturtidskrift med en prenumererad upplaga på 15 000 exemplar.
SHR är branschorganisation för gesäll och mästarbrev i tre textila yrken – vävning, stickning, broderi.
SHR arbetar på nordisk och europeisk nivå.
SHR är största andelsägare till Sätergläntan, hemslöjdens skola.
Ungdomsorganisationen Unga Slöjdare behöver stöd för sin verksamhet.
SHR är en av projektägarna till det stora tvärkulturella Slöjdcirkusprojektet, riktat till barn mellan 7 och 14 år. Slöjdcirkus är ett unikt projekt som fokuserar på mötet mellan urgammal slöjdkunskap, teaterns berättarkonst och musiken. Cirkusen kommer att turnera år 2004 och 2005 och resultatet ska bli mängder av slöjdintresserade barn i slöjdklubbar och ett stort antal mycket kompetenta handledare.
SHR får sitt statliga stöd genom anslaget Främjande av hemslöjd – ett anslag som också rymmer medlen till hemslöjdskonsulentverksamheten. Detta anslag bör räknas upp med 500.000 kronor så att hemslöjdsrörelsen ges rimligare förutsättningar för sitt viktiga arbete.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Sven Bergström (c) |
Birgitta Carlsson (c) |