Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilt stöd till teckenspråksutbildning även bör kunna ges till folkhögskolor utan tolkutbildning.
Antalet sökande till teckenspråkslinjerna är vikande och detta är allvarligt då det påverkar rekryteringsunderlaget till landets tolkutbildningar. Redan i dag råder brist på tolkar och landstingen har svårt att leva upp till sitt åtagande. Om inget görs kan personalbristen bli än svårare i framtiden.
TÖI (Tolk- och översättarinstitutet) är en särskild inrättning vid Stockholms universitet med uppdrag att bland annat fördela statsbidrag till tolk- och teckenspråkslärarutbildning inom folkbildningen samt utvärdera och utöva tillsyn över sådan folkbildning. Statsbidraget skall dessutom finansiera merkostnader för utbildningen av teckenspråkstolkar vid folkhögskolor.
Motivet för TÖI:s bildande var följande: ”dels att snabbare kunna anpassa utbildningsbehov till skiftande behov av tolkar, dels att ge möjlighet till koncentration av utbildningsresurser.”
Till teckenspråksutbildningarna, som ligger till grund för tolkutbildningarna, ges statsbidrag från TÖI. Men bidraget från TÖI ges bara till de folkhögskolor som har både teckenspråksutbildning och tolkutbildning. Mo Gård Folkhögskola bedriver en 2-årig teckenspråksutbildning helt enligt TÖI:s riktlinjer och måldokument, men har ingen tolkutbildning. Därför är man, tillsammans med några andra skolor i samma situation, undantagen från möjligheten att få statsbidrag för sin utbildning.
Enligt gällande förordningar och befintligt regleringsbrev finns ingenting om hur medel till teckenspråksutbildningar skall fördelas. I praktiken ges dock stöd bara till de folkhögskolor som också har tolklinjer. I en rapport från Statskontoret (2002:11) framgår att man där ser nyttan av att medel i större utsträckning ges till teckenspråksutbildningar generellt.
TÖI har under flera år inte kunnat förbruka sitt anslag. Utrymme borde därför finnas för bidrag även till de folkhögskolor som bedriver teckenspråksutbildning men ej har tolkutbildning.
Bidraget skulle kunna användas för rekryteringsfrämjande åtgärder, kompetensutveckling av lärare samt metod- och materialutveckling.
Stockholm den 24 september 2003 |
|
Conny Öhman (s) |