Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ansvarstagande för den svenska fotoskatten.
Fotografiets värde är obestridligt. Fotografiet skildrar vårt land från 1860-talet och framåt. Fotografiets värde som informationsbärare och historiskt dokument är lika betydelsefullt som andra historiska dokument och föremål som finns på museer, i arkiv och på bibliotek.
Idag har 90 procent av befolkningen tillgång till en kamera. Varje år tas mellan 350 och 400 miljoner fotografier – proffsbilder och amatörbilder.
En stor del av den svenska bildskatten slängs varje år, andra bilder förvaras på ett felaktigt sätt och ytterligare bilder göms undan i museernas magasin. Urvalet av vad som ska bevaras åt eftervärlden borde vara resultatet av professionella överväganden och inte, som ofta idag, av slumpen.
Nordiska museet är ansvarsmuseum för svensk kulturhistorisk fotografi. Moderna museet har inte längre någon avdelning för samtida konstfotografi. Länsmuseerna har det regionala ansvaret för den kulturhistoriska fotografin. Alla har stora samlingar och alla saknar personella och ekonomiska resurser för att tillfredsställande kunna utföra sina uppdrag.
Fotografin har en ojämförlig genomslagskraft. Den påverkar hela vår kultur och förändrar ständigt vår världsbild. Att analysera, utveckla och bevara detta kräver ett nationellt ansvarstagande. Flera förebilder för hur detta kan organiseras finns, t.ex. Nederlands Foto-Instituut i Rotterdam, La Maison de la Photographie i Paris och Finlands Fotografiska Museum i Helsingfors.
Sverige behöver en nationell mötesplats för att utveckla fotografin för framtiden och för att ta ett samlat ansvar för bevarandet av den svenska fotoskatten.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Torkild Strandberg (fp) |
|
Ulf Nilsson (fp) |
Marie Wahlgren (fp) |