Motion till riksdagen
2003/04:Kr331
av Inger Lundberg (s)

Uppföljning och kontroll av värdeautomater


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning av de sociala effekterna av beslutet om s.k. värdeautomater i Sverige.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning och kontroll av värdeautomater.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisens möjligheter att ingripa mot illegala värdeautomater.

1Yrkande 1 hänvisat till SoU.

Motivering

Folkhälsoinstitutet anger i sitt handlingsprogram för att motverka spelberoende att mer än 100 000 svenskar bedöms spela på olika lotterier på ett sätt som är problematiskt. Av denna grupp beräknas cirka 25 000 personer ha mycket allvarliga problem och skulle behöva omedelbar hjälp för att komma ur sitt spelande och de negativa konsekvenser som detta leder till. Mycket talar för att institutets bedömning inte är en överdrift, snarare tvärt­om.

Bakom spelberoendet finns ett stort lidande både för den spelberoende själv och för närstående. Det är inte ovanligt att det okontrollerade spelandet leder till ohanterliga ekonomiska problem, kriminalitet och självmord. Det kraftigt ökade utbudet av spel­möjligheter både på Internet och i traditionella spelformer talar också för en kraftig ökning av spelberoendet, särskilt bland ungdomarna, som uppvisar en allt högre andel spelberoende.

En av de enskilda spelformer, som enligt de spelberoendes egna organisa­tioner är särskilt farlig, är värdeautomaterna. Här har statliga Svenska Spel en stor andel av det legala utbudet samtidigt som det illegala utbudet av spelautomater på den svenska marknaden bedöms uppgå till cirka 5 000. De senare har ofta ett nära samband med den illegala brottsligheten.

De sociala effekterna av spelverksamheten, särskilt värdeautomaterna, synes vara så allvarliga att samhället måste se med största allvar på ut­veck­lingen och göra en särskild uppföljning av de sociala effekterna av värde­automaterna. Om de uppgifter stämmer som nu kommer från företrädare för spelarnas organisationer och sociala myndigheter om effekterna av värdeautomaterna finns det skäl att ompröva tidigare beslut om att godkänna dessa i en omfattning som dagens.

Vidare måste uppföljning och kontroll av värdeautomater förbättras. Det är direkt otill­fredsställande att Lotteriinspektionen uppges inte genomföra mer än 200 kontroller årligen samtidigt som legala värdeautomater finns på 2 200 serveringsställen. Slutligen bör en särskild studie genomföras av polismyndigheternas möjligheter och insatser för att ingripa mot de illegala spelautomaterna. Syftet ska vara att stärka polisens möjlig­heter att ingripa.

Stockholm den 25 september 2003

Inger Lundberg (s)