Motion till riksdagen
2003/04:Kr330
av Anita Brodén och Gunnar Nordmark (fp)

Folkrörelsernas betydelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en stärkt och säkrad position för studieförbund och folkhögskolor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en uppluckring av bidragsregler vid sjuk- och förtidspensionering för att möjliggöra studier.1

1Yrkande 2 hänvisat till SfU.

Motivation

Sverige har nyss genomfört en folkomröstning där behov av kunskap och information efterfrågades. Folkbildningsförbunden fick för sent besked om sin ekonomiska tilldelning för att medlen skulle kunna användas i folkbildningsverksamheten fullt ut. En folkbildning bygger på större långsiktighet och där formen av studiecirklar förutsätter tid för eftertanke och reflektion mellan cirkeltillfällena. Att på kort sikt i samband med en valrörelse kunna fungera fullt ut som en folkrörelse är därför inte möjligt.

Årets valrörelse har gett upphov till många frågeställningar inte minst av demokratisk karaktär. Samtalet, respekten, lyhördhet och tillfällen till kunskapsinhämtande efterfrågades av många som ett recept för att återerövra det demokratiska verktyget. Det är inte minst i dessa sammanhang Sveriges unika folkrörelsetradition ska ses.

För alla som inte fått en gedigen gymnasie- eller högskoleutbildning är det en stor förmån att kunna komplettera i vuxen ålder. Även övriga utbud på studieområdet som t.ex. studieförbundens kurser och folkhögskolornas erbjudanden om veckor, terminer eller år är värdefulla komplement. Studieförbundens och folkhögskolornas grund- och specialkurser för arbetslösa har också varit viktiga instrument. För många som av olika anledningar misslyckats med tidigare studier eller inte kommit ut i arbetslivet kan en ombonad och ambitiös studiemiljö som den folkbildningen erbjuder ge nya möjligheter.

Människor som uppbär sjuk- eller förtidspension och som ser en möjlighet att få studera bromsas i sin ambition av stelbenta regler vad gäller ersättningar. Studierna innebär i dessa fall en ekonomisk belastning och gör det för många omöjligt. Detta är synnerligen olyckligt då det skulle kunna bryta en cirkel av ensamhet och utanförskap. I vårt multikulturella samhälle är dessa mötesplatser en stor tillgång för ökad förståelse och respekt för varandra. Genom studieformernas öppna pedagogik ges också stora möjligheter att utforma och påverka kursernas och utbildningarnas innehåll och utformning.

Det finns anledning för statsmakten att notera det stöd man fått genom de folkbildande organen och att deras villkor uppmärksammas och förbättras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2003

Anita Brodén (fp)

Gunnar Nordmark (fp)