Motion till riksdagen
2003/04:Kr305
av Gunnar Nordmark (fp)

Instiftande av en Raoul Wallenberg-dag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att instifta en Raoul Wallenberg-dag.

Motivering

Vi människor behöver goda förebilder – förebilder som får oss att höja blicken bortom vår egen krets och som visar vikten av ideella insatsers betydelse och som eggar till handling mot trångsynthet, intolerans och ondska.

En sådan förebild är Raoul Wallenberg. I andra världskrigets slutskede visade Wallenberg att en enskild människas handlingar kan ha avgörande betydelse. Hans beslut att rädda så många som möjligt undan SS och undan gaskamrarna i Auschwitz kom bokstavligt talat att betyda skillnaden mellan liv och död för tiotusentals människor.

Per Ahlmark har skrivit om Raoul Wallenberg att han ”för tanken till några av människans viktigaste och kanske mest ovanliga egenskaper: den kompromisslösa medkänslan med andra, förmågan att urskilja ondska och det moraliska och fysiska modet”.

Än idag påminner oss Raoul Wallenberg om vårt moraliska ansvar att reagera mot de krafter som fortfarande verkar och som försöker bryta ned ett samhälle som präglas av tolerans, öppenhet och mångfald. Han påminner oss också om att vi aldrig med hänvisning till vår egen betydelselöshet passivt kan vända oss bort från människors nöd och lidande. Varje människas försök att värna det goda bidrar till en bättre värld.

1983 förklarades Martin Luther Kings födelsedag den 20 januari som nationell helgdag. Motivet var att hålla minnet av Kings storartade gärning levande och tjänande som exempel för nya generationer.

En Raoul Wallenberg-dag den 4 augusti, Wallenbergs födelsedag, skulle inte bara minna om Raoul Wallenbergs gärning. Den har betydelse för att levandegöra ett av de mörkaste kapitlen i Europas historia och ligger väl i linje med förintelsedagen den 27 januari och det av statsminister Göran Persson igångsatta och betydelsefulla projektet Levande historia. Den påminner oss också om att ständigt värna och utveckla de frihetliga och humanistiska värderingar på vilka vårt samhälle bygger.

Stockholm den 6 oktober 2003

Gunnar Nordmark (fp)