Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av amatörkultur som nyckeln till eget skapande.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att amatörkulturens samrådsgrupp bör ges stöd via Kulturrådet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att formen för ekonomiskt stöd till ungdomsverksamhet med blandade åldrar bör omarbetas så att den verksamheten inte diskrimineras.
Alltfler människor njuter kultur i dag medan allt färre människor skapar själva. I regeringens skrivelse 2001/02:176 beskrivs den negativa trenden under hela 1980- och 1990-talet. Den egna handens skapande kraft torde vara den största källan till egen andlig utveckling, varför Miljöpartiet ser utomordentligt allvarligt på pågående negativa trend.
Minskad aktivitet i eget skapande bör rimligen mötas med ökat stöd till amatörkulturen. Amatörkulturens organisationer har stora möjligheter att medverka till ökat deltagande ifall de ges bättre förutsättningar för sin verksamhet.
Här är det viktigt att Kulturrådet går in och ger amatörkulturens samrådsgrupp ekonomiskt stöd till dess arbete. Det är en viktig förutsättning i arbete med att stödja amatörkulturens ställning och fortsatta verksamhet. Även förstärkningar till studieförbunden behövs, vilket vi hoppas att den kommande folkbildningspropositionen föreslår. Vi vill här påminna om att riksdagen beslutat att även kultur och demokrati ska ingå i folkbildningsuppdraget.
I dagens samhälle finns få naturliga mötesplatser som inte är köns- eller åldersuppdelade. Miljöpartiet efterlyser integrerade mötesplatser och menar att den organiserade amatörkulturen erbjuder just sådana. Verksamhet så som teater, orkester, kör eller folkdans utövas ofta gemensamt oberoende av kön, ålder eller kulturell bakgrund. Det anses vara en pedagogisk vinst att organisera verksamheten just så. Miljöpartiet delar den uppfattningen och kan inte se något skäl till att stödsystemet för ungdomsverksamhet ska förhindra ett sådant sätt att arbeta.
Kulturutskottet anför i sitt betänkande 2002/03:KrU5 att det bl.a. skulle innebära ”många praktiska avgränsningsproblem” om man tog bort den diskriminering som finns i dagens stödsystem. Utgångspunkten måste vara att praktiska problem övervinns för att undvika diskriminering och det kan inte vara en omöjlighet. Med mer åldersintegrerade grupper och verksamhet kan samhället vinna mycket för framtiden. Det är inte mindre samarbete som behövs utan mer.
Givetvis vill inte Miljöpartiet att stödsystemen för ungdomsorganisationer, med det som anförts ovan om åldersintegrerade grupper, ska leda till att vuxna ”tar över”. Ungdomar ska fortfarande vara i majoritet och vara de som tar ansvar för sin verksamhet. Därom råder inga tvivel. Men vi kan inte se att detta synsätt skulle stå emot kravet på ekonomiskt stöd till ungdomsverksamhet med blandade åldrar. Därför bör stödsystemet snarast arbetas om.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Ulf Holm (mp) |
Leif Björnlod (mp) |