Motion till riksdagen
2003/04:Kr279
av Anita Brodén m.fl. (fp)

Kultur i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fördelning av kultursatsningarna så att en större del tillfaller Västsverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om höjning av statsbidragen för omstrukturering av museiverksamheten i Västsverige.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om höjning av statsbidragen för verksamheten vid Göteborgsoperan.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om höjning av statsbidragen för verksamheten vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Motivation

Kultur betyder odling. Att odla är nödvändigt för själva livets överlevnad. Kultur ger människor förutsättningar att växa, det ger näring till människans inneboende kraft och det frigör spirande skapar- och uttrycksförmåga.

I boken Kultur som resurs, utgiven av Svenska Kommunförbundet, skriver Göran Nylöf, tidigare vetenskaplig expert vid Statens kulturråd, om kulturen som en resurs i samhället.

Kultursektorn samverkar med kunskapssamhället, skriver Nylöf och poängterar att studieförbunden utgör en väsentlig del av den svenska kulturpolitiken, att kulturinstitutioner som museer och bibliotek även är kunskaps- och bildningsinstitutioner, att kulturinsatserna via skolan är väsentliga och att kulturen också har anknytning till forskning och högre studier.

När riksdagen 1974 fattade beslut om en samlad, nationell kulturpolitik blev det utgångspunkt för en omfattande offentlig kultursatsning.

Kulturlivet förstärktes på många områden. Många kommuner skaffade sig ett utbyggt biblioteksnät. Kommunala musikskolor infördes. Studieförbunden erhöll resurser för kultursatsningar. Regionala museer, teatrar och orkestrar startade.

Efterhand avstannade den offentliga sektorns expansion och nya finansiärer framträdde.

Det har handlat om EU-stödda kulturprojekt, ökad företagssponsring samt regionala och kommunala satsningar. Flera av dessa finansiärer kan sällan utlova långsiktig finansiering varför många kultursatsningar avstannat.

Med hänvisning till kulturens stora betydelse var det förvånansvärt att statsministern i sin regeringsförklaring inte nämnde ordet kultur.

Kulturlivet i Västsverige

Kulturlivet i Västsverige blomstrar som aldrig förr, vilket delvis är en följd av den stora satsning som under flera år regionen gjort såväl på de större institutionerna som på föreningslivet, och på enskildas engagemang.

Samtidigt har satsningar som gjorts till allra största delen fått bäras av den västsvenska regionen med begränsat stöd av staten. Alldeles särskilt märks detta om en jämförelse görs med de stora statliga insatserna i Stockholm med dess nationella institutioner.

Nedan följer ett axplock av det västsvenska kulturlivet:

Textilmuseet i Borås var länge ett nationellt centrum för textilindustrin i Sverige och det bör vara av nationellt intresse att stödja museet. Redskap, maskiner, textilier, kläder, foton, dokument, fackbibliotek, forskarsal och kafé ger en blandning av möjligheter och upplevelser. Det är ett spännande industrimuseum i en unik, hundraårig spinneribyggnad.

Vara Konserthus är en mötesplats för tonen, rörelsen och ordet. Här samspelar musik, teater, dans, föreläsningar, konferenser, politik och utbildning i en djärv symfoni av ljudvågor som kommer att vibrera långt utanför Västra Götalandsregionens gränser.

Läckö slott är vackert beläget på en udde i Ekens skärgård i Vänern. Slottets 700-åriga historia och dess unika bevarade miljö bildar ramen för de utställningar och evenemang som sommartid lockar en stor publik. Sedan 1993 förvaltas Läckö slott av Statens fastighetsverk.

Lilla Slottsträdgården ingick som en del i en ”andlig miljö”. Här erbjuds också sommaropera.

Baldersnäs ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands kanal. Herrgårdens tvåhundraåriga historia har anor från de dalsländska järnbruken.

Förutom den grönskande parken och de inbjudande omgivningarna arrangeras många olika aktiviteter. Vecka På Dal, fälttävlan, utställningar, musikarrangemang, målarkurser m.m.

Nääs ligger vid Floda i Lerum, 30 km från Göteborg, alldeles vid väg E 20. Slöjdseminariet var under 1800-talet en av Sveriges mest berömda platser ute i världen. Här startade den moderna slöjden. Varje år anordnas evenemang och utställningar i slöjd/hantverk och svensk kulturhistoria. Här finns ju också slöjdpedagogiskt bibliotek m.m.

Steneby där programmet 3D-animation och konstnärlig utformning har utformats tillsammans med den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och högskolan i Trollhättan-Uddevalla.Utbildningen som är helt unik är förlagd till Stenebyskolan, Dals-Lång Ed, Bengtsfors kommun.

Film i Väst i Trollhättan har utvecklats till att bli en av Europas största filmproducenter. Som en direkt följd av detta har en högskoleutbildning startat i film och medier. Det är ett EU-projekt med regionen och kommunförbundet som medfinansiärer.

Skaras populärmusikmuseum är unikt i sitt slag.

Många av de uppräknade exemplen samt andra kulturevenemang som också genomförs av föreningar och folkrörelser är beroende av en ekonomisk trygghet för en långsiktig fortsättning. Det borde vara ett nationellt intresse. En större andel av statens kultursatsning bör tillfalla Västsverige. Detta bör ges regeringen till känna.

I Västsverige pågår ett unikt omstruktureringsarbete när det gäller de befintliga länsmuseerna och andra museer i regionen. Genom att skapa en gemensam förvaltning för museerna kommer det västsvenska kulturarvet att bli mycket starkare och än mer utåtriktat. Denna omstrukturering följs med stort intresse av hela den svenska expertisen inom området och även internationellt. Omstruktureringen behöver få ett ökat statligt stöd med en väsentlig höjning av statsbidragen. Detta bör ges regeringen till känna.

Göteborgsoperan har alltmer kommit att bli en nationell angelägenhet med stora konstnärliga och publika framgångar. Det framstår alltmer som att Sverige har två högstående operascener, vilket naturligtvis borde återspegla sig i den statliga bidragsgivningen. Detsamma gäller Göteborgssymfonikerna som ju av riksdagen givits benämningen ”Sveriges Nationalorkester”. Rimligtvis borde också denna kvalitetsutmärkelse få effekter på statsbidraget. Detta bör ges regeringen till känna.

I regionen finns vidare det nu alltmer uppmärksammade Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Statsbidraget till detta museum har inte blivit ordentligt reglerat, utan museet lever fortfarande till stor del på projektmedel även om regionen iklätt sig en viktig finansiell uppgift. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2003

Anita Brodén (fp)

Marita Aronson (fp)

Erling Bager (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Axel Darvik (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Eva Flyborg (fp)

Lars Tysklind (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Christer Winbäck (fp)