Motion till riksdagen
2003/04:Kr272
av Agneta Ringman m.fl. (s)

Etablering av fler digitala hus


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etablering av fler digitala hus i hela landet.

Mötesplatser

Landets samlingslokaler har som uppgift att försvara och utveckla rätten till mötesplatser där yttrandefrihet och mötesrätt kan fungera i praktiken. Samlingslokalerna utgör en infrastruktur av kulturlokaler. Nära 400 föreningsbiografer och ännu fler teater- och musikscener finns i hela landet och kompletterar länskulturinstitutionerna som oftast är etablerade i storstäder och i residensstäder.

Mötesplatser till form och funktion är alla utsatta för förändringens vindar. Det är därför nödvändigt för samlingslokalerna att våga förändra och utveckla husen efter de behov och önskemål som dagens besökare och deltagare ställer på lokaler. Likaså måste utbudet attrahera ortens invånare.

De som bor på mindre orter får idag vänta flera veckor på att ta del av svenska och utländska aktuella filmer. Detta på grund av att filmbranschen sitter fast i gammal teknisk struktur.

Likaså får landsbygdens invånare sällan ta del av det musik- och teaterutbud som finns i de större städerna. Nationalscenernas ensembler är ytterst sällan ute på turné.

Nya mötesplatser

Vi vill alla ha ett Sverige där de kulturella klyftorna mellan storstad och glesbygd minskar. Kultur- och nöjesutbud ska finnas tillgängligt i hela landet, något som är särskilt viktigt för ungdomar.

Nu finns möjligheten att med stöd av den digitala tekniken modernisera den traditionella mötesplatsen och på så sätt minska klyftorna mellan storstad och mindre orter.

Pop- och rockkonserter kommer med stor sannolikhet i framtiden att vidaresändas till digitala hus med bra ljud och projektionsteknik.

Digitala Hus

Folkets Hus och Parker (FHP) har startat projektet Digitala Hus på sju biografer med geografisk spridning över landet för att testa och utvärdera den nya digitala projektionstekniken. Digitala Hus är ett led i FHP:s satsning på att förnya och utveckla biografer. Digitala Hus är Europas första digitala biografkedja.

Införandet av digitala projektorer i befintliga biografer betyder väsentligt billigare filmkopior och enklare frakt. Varje biograf i hela landet skulle i princip kunna ha premiär på en ny film samma kväll som i storstäderna. Detta medför aktualitet och ett ökande intresse hos lokalbefolkningen.

Den nya tekniken medför även att det blir lättare att texta filmerna, vilket får betydelse i arbetet med att bryta språkbarriären i invandrartäta kommuner, liksom för tillgängligheten av film för hörselskadade publiken.

Den lokala biografen kan med hjälp av digital teknik återta initiativet, och befolkningen på mindre orter får tillgång till ett rikare filmutbud vad gäller både aktualitet och kvalitet.

Dessutom skapar den digitala tekniken en helt ny möjlighet att med hjälp av andra typer av innehåll, som kortfilm, dokumentärfilm, teater, konserter, musikaler och sportevenemang, förbättra och bredda kultur- och nöjeslivet. Därigenom utvecklas det folkligt förankrade kulturlivet.

Från biograf till upplevelsehus

Genom Digitala Hus-nätet tillhandahålls kulturupplevelser, studier, föreläsningar och konferenser. Målet är att lokala studieförbund, föreningar och näringsliv ska använda sig av Digitala Hus i än större omfattning. Med alla hus samtidigt uppkopplade över hela kedjan ökar möjligheterna till en samverkan med interaktiv verksamhet på utbildningsområdet.

Stockholm den 2 oktober 2003

Agneta Ringman (s)

Inger Lundberg (s)

Margareta Sandgren (s)