Motion till riksdagen
2003/04:Kr268
av Anna Lindgren och Stefan Hagfeldt (m)

Avskaffande av undantag från lagen om offentlig upphandling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att regeringen skall ompröva undantaget från lagen om offentlig upphandling i lagen (1988:950) om kulturminnen, m.m., varvid svensk lagstiftning ej längre kommer i konflikt med EG-rättens upphandlingsdirektiv, i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Kostnaderna för de arkeologiska undersökningarna i Sverige har sedan lagändringen trädde i kraft ökat markant. Detta trots att riksdagen i samband med undantaget från lagen om offentlig upphandling, LOU, i kulturminneslagen, KML, drog upp ramarna för Riksantikvarieämbetet att med stöd av föreskrifter utforma ett regelverk som medgav ett upphandlingsliknande förfarande. Riksdagens revisorers omfattande genomgång av uppdragsarkeologin visar att detta förfarande varit uddlöst och att endast ett fåtal uppdrag har handlats upp i konkurrens. Istället har kartelliknande samverkan i främst stora projekt blivit vanligare och uppmuntrats av flera länsstyrelser.

Det finns idag inget som visar att denna kostnadsökning gett motsvarande tillbaka i form av bättre och effektivare undersökningar eller en uppdragsarkeologi som ökar allmänhetens möjlighet att följa den arkeologiska verksamhetens alla led, från fältarbete till rapport och utställning.

För att effektivisera och öka kontrollen av svensk uppdragsarkeologi krävs enhetliga regler och tidsenliga upphandlingssystem som ger bästa möjliga vetenskapliga utbyte av verksamheten.

Inom ramen för KML kan idag, trots gällande undantag från LOU, flera typer av undersökningar och utredningar upphandlas enligt LOU. Undantaget gäller enbart för utredningar, förundersökningar och särskilda undersökningar som beslutas enligt KLM. Däremot kan frivilliga utredningar, motsvarande 11 § KML, upphandlas enligt LOU. Detsamma gäller antikvarisk kontroll och kyrkliga ärenden som inte är undantagna i KML. När fornlämningar som tidigare inte var kända, exempelvis när de framkommer under pågående anläggningsarbeten eller i samband med arkeologiska undersökningar och omfattas av 14 § KML, skall dessa upphandlas av länsstyrelsen (staten) enligt LOU.

I samband med remissförfarande för Riksdagens revisorers rapport Arkeologi på uppdrag har flera myndigheter och verk, bl.a. Nämnden för Offentlig Upphandling, pekat på att undantaget av LOU från KML strider mot EG-rätten. Därigenom finns idag en uppenbar risk att tillämpningen av KML sker i strid med EG-rättens upphandlingsdirektiv.

Stockholm den 2 oktober 2003

Anna Lindgren (m)

Stefan Hagfeldt (m)