Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att prioritera de regionala kulturinstitutionerna.
Många regionala kulturinstitutioner bidrar på ett mycket aktivt sätt till en fungerande regionalpolitik, de är på ett konkret sätt medspelare för den regionala besöksnäringen.
Kulturvärdena de olika institutionerna står för blir tillsammans med de turistiska värdena en stark magnet för att besöka en ort.
Folkmusikens hus i Rättvik är en sådan ny regional institution. Ett centrum för folkmusiken i Dalarna och undan för undan förmodligen för en större del av landet, men också en nära medspelare till den regionala besöksnäringen i Siljansområdet – inte minst Dalhalla – samt samarbetspartner för näringslivet genom försäljning av present-, konst- och hantverksprodukter. Ett lyckosamt projekt, även inkomstmässigt, hos Folkmusikens hus utgörs av FIOL, ett datoriserat katalogsystem för folkmusik och dans.
Gemensamt för många regionala kulturinstitutioner och i synnerhet för nya institutioner är att de lever ett mycket osäkert ekonomiskt liv. De hoppar och trollar mellan olika offentliga bidragsgivare som kommuner och landsting, EU-bidrag, någon privat donation, lite företagssponsring och en del egna intäkter. Andra länder har i högre grad förstått det kultur- och regionalpolitiska värdet av att bygga upp kulturinstitutioner även utanför storstäderna genom att fördela fasta statliga bidrag inom de stora kulturområdena även till de regionala institutionerna.
Även i Sverige borde staten se över möjligheten att i högre grad prioritera de regionala kulturinstitutionerna genom fasta anslag.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Ulrik Lindgren (kd) |