Motion till riksdagen
2003/04:Kr260
av Ingegerd Saarinen (mp)

Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en utredning för att klargöra möjligheten att göra Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele till ett nationellt ansvarsmuseum.

Motivering

Sverige är det enda landet i Norden (utom Island) som inte har ett centralt skogs­historiskt museum med det övergripande ansvaret för dokumentation av ut­vecklingen i skogsnäringen. Med tanke på den enorma betydelse som skogs­bruket har och har haft för Sveriges ekonomi och utveckling är detta otillfredsställande.

Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele, ett regionalt museum, har i praktiken redan i 19 år burit detta ansvar på ett utmärkt sätt, men med bristande resurser. Skogsmuseet strävar därför efter att också formellt bli uppgraderat till ett museum med ansvaret för skogens och skogsbrukets historia. För detta dokumentationsarbete behövs mer resurser än vad de ansträngda kommun- och landstingsbudgarna tillåter. Stiftelsen har Lycksele kommun (60 %) och Västerbottens läns landsting (40 %) som huvudmän.

Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar för att fungera som riks­täckande museum för skogsbruket:

  1. Skogsmuseet har två basutställningar: Huggarepoken, invigd 1984 och dekorerad till ”årets museum i Europa 1987”, och Maskinepoken, invigd 1994 och kompletterad 2000. Den tredje basutställningen är under planläggning.

  2. Skogsmuseets Maskinepok är Europas enda museum för skogsbrukets mekaniserings­historia och skogsmaskiner.

  3. Skogsmuseet har – som enda museum i landet – kapacitet och utrustning att utföra dendrokronologiska dateringar (åldersbestämningar av träföremål, byggnader m.m. med hjälp av årsringar).

  4. Skogsmuseet bedriver avancerad dendroklimatologisk forskning på internationell nivå (bl.a den enda svenska deltagaren i ett klimatologiskt EU-projekt angående isotop­variationerna i årsringarna under de senaste 400 åren med 13 andra partner i Europa).

  5. Skogsmuseet har som enda inlandsmuseum i Västerbotten adekvat utbildad personal.

  6. Skogsmuseet har varit en föregångare i landet inom utbildning av det praktiska skogsbruket och skogsmaskinsförare om fornlämningar och kulturminnen i skogen.

  7. Skogsmuseet ligger mitt i skogslandet men ändå bara 1,5 timmar från Umeå med Sveriges högsta skogliga utbildning (SLU), Skogsbibliotek och Umeå Universitet (UMU) samt forskningsmiljöerna inom arkeologi, skogshistoria och skogsbruk.

  8. Skogsmuseet har ett brett, fungerande nätverk till skogsnäringen, skogforskningen, de kulturhistoriska museerna inom regionen i Sverige och i Norden och inte minst till de nordiska skogsmuseerna.

  9. Skogsmuseet har kartlagt alla svenska skogsmuseer (ca 35) och bildat ett nätverk med dessa.

Av ovanstående skäl bör regeringen se över möjligheten att göra skogsmuseet i Lycksele till ”ett nationellt ansvarsmuseum” för skogsbruket.

Stockholm den 3 oktober 2003

Ingegerd Saarinen (mp)