Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i ägardirektiven för Teracom AB skriva in vikten av att vårda och värna rundradions historia för kommande generationer.
Rundradiostationen i Bondebacka i Motala togs i bruk 1927, då anropet ”Stockholm–Motala” användes för första gången för att fram till 1962 inleda varje programsändning. Motalastationen var vår första rikssändare och på sin tid en av de kraftigaste i Europa. 1977 öppnades ett rundradiomuseum i den ursprungliga sändarstationsbyggnaden. Museet ägs av det helstatliga bolaget Teracom sedan 1992. Museet upprustades år 1997 och fick vid återinvigningen namnet Sveriges Rundradiomuseum.
Motala kommun och Teracom AB har de senaste åren delat på driftskostnaderna för museiverksamheten, 400 000 kronor vardera. Motala kommun har därutöver investerat över 11 miljoner kronor i renovering, klart 1997, av de två 120 meter höga masterna. Teracom har svarat för drift och underhåll av byggnaden.
Teracom AB aviserade förra året att de inte har möjlighet att vara med och finansiera den fortsatta verksamheten vid Rundradiomuseet. Museet är inte bara en angelägenhet för Motala kommun utan det är en nationell angelägenhet, varför någon form av statligt stöd krävs för att Rundradiomuseet skall kunna fortleva.
Vid förra årets behandling avslog utskottet min motion bl.a. med hänvisning till att det inte fanns någon uppgift om eller uppskattningar av vilka investeringsbidrag eller årliga driftsbidrag som skulle krävas om motionens förslag skulle genomföras. Jag hade dock i min motion redovisat att Motala kommun och Teracom AB de senaste åren betalat 400 000 kronor vardera till driftskostnaderna. Den årliga kostnaden skulle alltså vara 400 000 kronor.
Vidare hänvisade utskottet till de principiella ställningstaganden som riksdagen gjort alltsedan år 1987 vilka bl.a. innebär att det i princip ”för närvarande” inte bör inrättas fler centrala museer, vidare att det bör ankomma på initiativtagarna att ansvara för att investeringar och drift kan finansieras i den mån initiativ tas till inrättande av nya museer.
Eftersom rundradiomuseet öppnades redan 1977, och det sedan 1992 har varit i Teracom AB:s ägo, tidigare Televerket som då svarade för radio- och TV-sändningar i Sverige, så fanns rundradiomuseet innan riksdagen gjorde sitt principiella uttalande 1987. Någon måste påta sig ansvaret att för kommande generationer vårda och värna rundradions historia, därav mitt förslag att skriva in detta i ägardirektiven för Teracom AB.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Sonia Karlsson (s) |