Motion till riksdagen
2003/04:Kr236
av Anita Sidén m.fl. (m)

Statsbidraget till Göteborgsoperan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statsbidraget till Göteborgsoperan.

Motivering

Musikteatern och dansen har fått en allt starkare ställning inom scenkonsten under de senaste decennierna. Båda konstformerna samlar växande publikskaror. Särskilt glädjande är det att publiktillväxten till stor del sker bland yngre besökare även vad gäller operaföreställningar.

Musikteater och dans med kombinationen av musik, rörelse och bild har alldeles särskilda möjligheter att attrahera unga människor som växer upp i video- och Internetsamhällets massiva utbud av ljud- och bildupplevelser. På denna förändring av efterfrågan svarar också svenskt teaterliv. Nästan alla talteatrar har under de senaste åren fått ett påtagligt inslag av musikteater i sin repertoar. Detta konstaterade såväl Teater- som Kulturutredningen. Med hänvisning till att musikteater är synnerligen kostnadskrävande samtidigt som det är angeläget att fler människor nås av föreställningar föreslog båda utredningarna att ytterligare statliga resurser skulle tillföras musikteatrarna utanför Stock­holm. Detta har dock inte kommit till stånd i någon nämnvärd grad. Det är därför angeläget att området snarast tillförs ökat statligt bidrag.

Statens kulturråd har redan i rapporten ”Från Sevilla till Duvemåla” ytterligare belyst musikteatrarnas situation och framtida möjligheter men även problem. Än en gång konstateras musikteatrarnas framgångar, men också be­hov av tillräckligt offentligt ekonomiskt stöd. Av de studerade institu­tio­nerna lyfte rapporten särskilt fram Göteborgsoperans behov av utökat statligt bidrag. Detta ledde till att bolaget fick 8 miljoner kronor av begärda och erforderliga 20 miljoner kronor år 2002.

Göteborgsoperan firar tioårsjubileum nästa säsong och är väl etablerad i branschen och hos publiken. Verksamheten kan väl mäta sig med den vid Kungl. Operan såväl beträffande föreställningsantal som publiktillströmning.

Stora konstnärliga framgångar i kombination med en stor genrebredd har lett till att mer än 30 procent av den vuxna befolkningen i Göteborg med omnejd återkommande gör minst ett besök på Göteborgsoperan per år. Göte­borgs­operan har under de gångna nio säsongerna uppnått en mycket bred förankring i Västsverige.

Redan från starten 1994 har Göteborgsoperan arbetat målmedvetet med att även nå en publik utanför Storgöteborg. Ett omfattande program med konserter i regionen, olika informationsinsatser och turnéer med produktioner från Lilla scenen har ägt rum. År 2002 uppgick dessutom Länsteatern i Skaraborg i Göteborgsoperan efter flera år av mycket lyckat samarbete.

Framtiden för Göteborgsoperan ter sig dock osäker eftersom finan­sier­ing­en av verksamheten utgör ett problem. Detta beror huvudsakligen på den ur­holk­ning som skett av de statliga verksamhetsbidragen. De ytterligare medel som Göteborgsoperan behöver skulle i någon mån jämna ut orättvisorna i medels­tilldelning mellan Göteborgsoperan och Kungl. Operan i Stockholm.

Göteborgsoperan har för sin ordinarie föreställningsverksamhet lyckats ta in stora biljettintäkter (51 Mkr år 2000, 66 Mkr år 2001, 57 Mkr år 2002 och enligt budget 59 Mkr år 2003) och sponsorintäkter på över 10 miljoner kronor årligen. Biljettintäkternas andel av kostnaderna är oförändrad sedan år 2000. Statens andel av bidragen för den ordinarie verksamheten har däremot minskat från 31 procent till 28 procent. Enligt den statliga rapporten borde statens bidragsandel utgöra 38 procent! För att åstadkomma en sådan förändring krävs en utökning av det statliga bidraget till Göteborgsoperan. Detta stämmer väl överens med bolagets egna bedömning av det angelägna behovet inför 2004 och redovisades redan i bidragsansökan inför år 2002. Om inte en stabilitet i finansieringen kan skapas kommer Göteborgsoperan med nödvändighet att tvingas till begränsningar vad gäller såväl antal produktioner och föreställningar som konstnärliga satsningar vad gäller val av repertoar. Det är tyvärr en stor risk att Sverige förlorar sin andra och hittills mycket framgångsrika scen för opera, dans och musikaler i det fantastiska och populära operahuset.

Stockholm den 26 september 2003

Anita Sidén (m)

Anders G Högmark (m)

Cecilia Magnusson (m)

Ulf Sjösten (m)

Elizabeth Nyström (m)

Inger René (m)

Cecilia Widegren (m)