Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om viss försäljning av arkeologiska fynd för kulturprojekt.
I samband med bärgningen av den första ostindiefararen ”Götheborg I”, gjordes mycket stora fynd av bland annat kinesiska porslinsskärvor, närmare nio ton. Byggandet av en ny ostindiefarare är ett handels- och forskningsprojekt för att utröna hur seglatser av detta slag var möjliga.
Den 5 september 2003 gav näringsminister Leif Pagrotsky ett bidrag till det nya skeppet, ”Götheborg III”, i dag ett levande museum. Då dess stormast, en mäktig pjäs på 27 meter och en omkrets på 2,2 meter, lyftes på plats sköt näringsministern in en ettöring från 1738 under masten. Detta statliga bidrag räcker inte.
Frågan är när det stolta fartyget kan kasta loss. Sjösättningen, den 6 juni på Sveriges nationaldag, uppfattades av många som ett besked om att projektet ekonomiskt är i hamn, men så är inte fallet. Den totala kostnadsramen på trehundra miljoner kronor håller och allmänheten vallfärdar till visningarna av fartyget, men projektet är i ekonomisk kris. Det saknas femton miljoner kronor för att bygget skall kunna färdigställas med avsegling till Kina i oktober 2004. Tjugofem av de åttiofem båtbyggarna är varslade om uppsägning.
Ett bidrag till lösning på nuvarande finansieringsproblem skulle kunna vara att möjliggöra försäljning av en del av ovan nämnda porslinsskärvor till besökande på varvet. Det gäller hela nio ton porslinsskärvor med ytterst begränsat värde att bevara i sin helhet.
Förutom att det skulle kunna ge ett bidrag till finansieringen av projektet skulle också delar av den last som i dag ligger i svarta plastsäckar i någon källare komma upp i dagsljuset. Det skulle dessutom bidra till att hålla historien om ostindiefararna levande. Tyvärr omöjliggörs detta på grund av nuvarande lagstiftning som överhuvudtaget förbjuder försäljning av arkeologiska fynd.
Vi anser att regeringen å det snaraste skall lämna ett förslag till riksdagen som möjliggör viss försäljning av arkeologiska fynd för att finansiera kulturprojekt.
Stockholm den 19 september 2003 |
|
Cecilia Magnusson (m) |
Anita Sidén (m) |